„Výstraha zvyšuje stupeň nebezpečí pro jihovýchodní část Česka. Zároveň přidáváme výstrahu na povodňovou bdělost především pro oblast Beskyd a Bílých Karpat,“ uvedli meteorologové. Silné bouřky mají přijít na východ Česka od 12:00. Velmi silné bouřky a rozvodnění toků pak hrozí od 15:00. Výstraha potrvá do 20:00.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Hlavní linie, na které se doplňují přeháňky a bouřky, vede z Polska přes Ostravu, Blansko, Třebíč až do jižních Čech a postupuje na jihovýchod. Na východě Moravy se zároveň formuje linie konvergence (sbíhavé proudění s koncentrací vlhkosti vzduchu), která také při postupu na východ bude srážkovou aktivitu zesilovat. Jih a východ Moravy má stále hodně teplý a vlhký vzduch, který podporuje růst a vývoj bouří do velké výšky a přináší především intenzivní srážky,“ napsali meteorologové.

„Nebezpečí lokálního zatopení trvá a vysoké riziko se bude mimo jiné objevovat v místech, kde se bouřky v linii řadí po směru proudění. Opakované intenzivní přeháňky jsou zatím častěji v jižních Čechách, kde se na stanici Netřebice nakumuloval úhrn přes 45 mm. Lokálně se objevují i kroupy až 2 cm,“ doplnili. Silná bouřka se prohnala například i Brnem, kde napadala vrstva krup. Hasiči zasahovali i v Přibyslavicích kvůli nánosům bahna.

„Problémy jsme začali evidovat kolem 14:00 v okolí Brna, na Rosicku, Tišnovsku a Ivančicku. Devět jednotek teď zasahuje v Přibyslavicích, kde se po silném dešti dostalo bahno z polí na silnici a není průjezdná. Proteklo i do některých domů, kde jsme vynášeli nábytek,“ popsal mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Ze 40 událostí souvisejících s počasím hasiči v 25 případech čerpali vodu z polí nebo domů, v sedmi případech odstraňovali stromy a ve zbytku se zabývali třeba uvolněním vodních toků. Na Znojemsku zaznamenali 23 výjezdů, na Brněnsku 11 a v Brně čtyři. Jednou zasahovali také na Břeclavsku a Hodonínsku.

Ve Zlínském kraji bouřky způsobily komplikace v dopravě. Kvůli zaplavení vodou a bahnem je s omezením průjezdná silnice I/49 poblíž nákupního centra Centro Zlín ve Zlíně-Malenovicích a stejná silnice v sousedních Otrokovicích. Voda a bahno částečně zaplavily u Otrokovic a Napajedel na Zlínsku také dálnici D55, průjezdná je se zvýšenou opatrností, uvedla na webu policie.

Desítky výjezdů za sebou mají i hasiči v Moravskoslezském kraji.

Předpověď na další dny

V úterý vlivem postupu studené fronty dojde ke znatelnému ochlazení. Po téměř třicítkových teplotách lze očekávat, že rtuť v teploměru na většině území přes den nevystoupá nad 20-24 °C. Přes noc by mělo být maximálně 15 °C. V Česku bude během dne přibývat bouřek, místy i silných. Vyloučeno není ani krupobití a přívalové deště se silnými poryvy větru.

Zataženou oblohou začne i středa, k večeru by však oblačnosti mělo postupně ubývat. Po ránu a dopoledne lze ještě očekávat místy občasný déšť, denní teploty by se měly pohybovat v rozmezí 15-21 °C. Chladněji bude i v noci, na západě Čech teplota klesne místy až k 8 °C, na většině území lze však očekávat noční teploty mezi 10-14 °C. Vítr bude nabývat podobné rychlosti jako v pondělí, ke konci dne by měl slábnout.

Ve čtvrtek dojde k mírnému oteplení, přes den dosáhnou teploty až 23 °C, na jihozápadě republiky, kde místy ještě zaprší, však nepřekročí 17 °C. V průběhu celého dne by mělo být polojasno, srážky se očekávají spíše ojediněle. Vítr opět  bude slabý.

I v pátek zůstane nebe polojasné, ojediněle se objeví přeháňky. Přes den dosáhnou teploty příjemných 18-22 °C, v noci 8-12 °C. K 6 °C v noci teplota klesne pravděpodobně pouze na západě a severozápadě území. Vítr opět dosáhne nejvyšší rychlosti 6 m/s.

Video
Video se připravuje ...

Jak vznikají nejničivější bouřky na území Česka? Videohub

Fotogalerie
42 fotografií