To jaké bude léto 2023, zda prodlouží řadu teplotně nadprůměrných prázdnin v posledních letech, ještě nelze s určitostí říci. Nicméně sezónní modely, která vydávají velká evropská a americká centra, se přiklání k tomu, že všechny tři letní měsíce by měly přinášet kladnou teplotní odchylku, přitom největší odchylku o 1 až 2 °C zatím hlásí červenec.

Počasí sledujte na radaru Blesku

Poslední léto bez tropických teplot se na našem území vyskytlo v roce 1940, v posledních letech počet tropických dnů, ale i super tropických dnů narůstá. Srážkově by letošní léto nemělo přinést výraznější odchylky. Letní měsíce v Česku sice patří mezi ty nejteplejší s průměrnou teplotou 16,9 °C, zároveň ale ty nejdeštivější s průměrnými srážkovými úhrny 82 mm (let 1981-2010). Srážky jsou většinou spojené s bouřkami. Z toho lze usuzovat, že se nám ani letos super tropické teploty (v maximech přes 35 °C) vyhýbat zřejmě nebudou a podle výhledů počasí to vypadá, že jich nejvíce padne v červenci.

Kdy si vzít v létě dovolenou?

Podle statistik bývá nejteplejším a nejslunečnějším obdobím prázdnin přelom července a srpna. Ve druhé polovině srpna se už rychle prodlužují noci a rána bývají chladnější. Závěr srpna ale bývá většinou také příjemný – polojasný s letními teplotami kolem 25 °C.

Hlavní téma na začátku léta je půdní suchu

Suché počasí těchto dnů a dlouhá délka slunečního svitu se projevuje na nedostatku vody v půdě pro rostliny. Střední až silné půdní sucho se v Česku vyskytuje v krajích Karlovarský, Ústecký, sever Plzeňského kraje, západní polovina Středočeského kraje a v Praze.

Naopak úplný východ našeho území, je díky vydatným srážkám během května, zatím bez půdního sucha. Ale i tam bude vody z půdy v nejbližších dnech rychle ubývat. V tomto období je ideální zalévání jednou za několik dnů větší dávkou vody (15 až 20 litrů na metr čtvereční podle typu půdy), rostliny tak stimulujeme k hlubokému růstu kořenů a budou lépe připraveny na léto. Nejlepším časem pro zalévání je ráno před východem Slunce. Večerní zalévání podporuje aktivitu slimáků a houbová onemocnění rostlin.

V suchých letech 2015 a 2018 vyústilo až v kompletní zaschnutí a ukončení růstu různých typů rostlin včetně stromů.

Fotogalerie
40 fotografií