Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Reportérky Blesk tlapek o záchraně týraných psů i 2. ročníku festivalu: Co návštěvníky čeká?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
31. května 2023
15:25
Autor: Pavlína Horáková, Markéta Volfová - 
31. května 2023
14:30

Česká republika je v počtu domácích mazlíčků na počet obyvatel na samé špičce Evropy. Ne všichni se ale o své čtyřnohé kamarády starají, tak jak by měli. Blesk Tlapky již pět let odkrývají nekalé praktiky některých chovatelů, pomohly zachránit stovky zvířat z množíren, poukázaly na nezvládnuté chovy a hlavně přinesly nesčetně příběhů s dobrým koncem. Tuto sobotu 3.června se v Praze na Vypichu bude konat už druhý ročník Festivalu Blesk Tlapek.

Loni mohli návštěvníci festivalu dát spolu se svými mazlíčky symblicky pac proti množírnám. Letos bude možnost zapojit se do boje proti chovu psů na úvazech: „My jsme se ve spolupráci s Jiřím Pospíšilem (TOP 09) a jeho zvířecím ombudsmanem tímto tématem zabývali od vzniku Blesk tlapek. Protože úvaz psa vlastně byla vždy běžná praxe, ale jsou tu případy, kdy pes žije u jen boudy na metrovém řetězu, a celý život se neproběhne,“ říká k iniciativě reportérka a zakladatelka Blesk tlapek Kateřina Lang.

„Tahle problematika zatím není protizákonná. A my jsme se s Jiřím Pospíšilem bavili, že by bylo dobré tohle téma otevřít. Právě proto tu petici připravil. Spojili jsme síly a doufáme, že se nám podaří na festivalu vybrat co nejvíce podpisů, protože ta petice potom poputuje do Poslanecké sněmovny,“ slibují si od akce Lang spolu se svou kolegyní Janou Ulrichovou. 

A letošní program bude opravdu bohatý: „Lidé si tam můžou přijít užít prakticky celý den hlavně se svým pejskem, klidně s celou rodinou. Jsou připraveny jak aktivity, aby si pejsci mohli vyzkoušet tahání koloběžek, skok do dálky, do výšky, nějakou stezku nástrah, až po odborné povídání s lidmi, kteří rozumí výchově psů.“

Kromě jiného chybět nebudou ani známé tváře: „Se zpěvačkou Martou Kubišovou budeme křtít SOS linku Blesk tlapek, kam budou moct lidé volat tipy, podněty na množírny, na případy týrání zvířat a podobně. Zpívat bude Pavel Vítek, Heidi Janků, budou tam hvězdy z televize Nova, ze seriálu Ulice,“ přidává k programu Kateřina Lang.

Už o víkendu

Festival Blesk Tlapek se koná 3. června od 11 hodin v Praze na louce na Vypichu, kam útulky a záchranné spolky přivezou své svěřence hledající nový domov. Chybět nebude tombola, jejíž výtěžek věnují Blesk Tlapky spolku Dočasky De De. Celým dnem provedou Bořek Slezáček a odborník na bull sporty Daniel Žďárský.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na osobnosti z řad kynologů a také na jejich hvězdné psí parťáky, z nichž někteří zazářili i na stříbrném plátně. Ukázky sportovní kynologie předvede Miroslav Skružný s německým ovčákem Chrosem z Podbrdského kraje. Jak se tančí se psem, ukáže Hana Maršálová s border kolií Scottem, a co obnáší lovecká kynologie, vysvětlí spolu se svou smečkou honičů Rudolf Slaba. Představí se i záchranářští a armádní psi. Připravena je také řada soutěží, do nichž se budou moci návštěvníci a jejich čtyřnozí parťáci zapojit.

Video  Historicky první festival Blesk tlapek: 48 tisíc pro Šmudlinu, adopce a stopka množírnám  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa