Karlín i další části Prahy 8 trápí nedostatek míst v tamních mateřských školkách i základních školách. Situace zašla tak daleko, že na mnoha školkách vyjde místo až na čtyřleté a starší děti. Rodiče jsou z toho zoufalí, rodičovská končí, musí chodit do práce, ale nevědí, kdo jim bude hlídat děti. Na konci dubna došla obyvatelům trpělivost. Rozhodli se proto vytvořit petici. 

Rodiče kontra radnice 

Za méně než týden se organizátorům podařilo nasbírat více než 1 100 podpisů. „Na základě petice se nám podařilo se dostat v rámci samostatného bodu na jednání zastupitelstva,“ popisuje Blesku Barbora Slotová, jedna z autorek petice. Petenti shrnuli situaci v Karlíně. „Problém je v tom, že zde probíhá masivní výstavba, při které se však absolutně zapomnělo na to, že nové budovy znamenají příliv dětí, které bude potřeba někam umístit,“ vysvětluje Barbora. 

Za další problém považují petenti problém mezi kvalitou škol. Ty, které mají dobrou pověst, mohou přitahovat i tzv. spádové turisty a tím pádem nevystačí kapacity na místní děti. „Až na základě diskuze a našeho tlaku souhlasil Matěj Fichtner (ANO; místostarosta se zaměřením na školství; pozn. red.) s vytvořením pracovní skupiny, kterou povede a bude s ní řešit kvalitu škol,“ uvádí Barbora Slotová. Nejvíce by se prý měla městská část snažit postavit co nejdříve školu Rohan.

Pohled ředitelů školek

Nedostatkové situace si všímají také ředitelé. V soukromé Start-Up školce Karlín místa stále mají. Oproti státním se však v soukromých institucích platí školné. Obvykle sem chodí děti už od tří let. „Problém vnímám periferně. Chod naší školky nijak neovlivňuje,“ říká ředitel Start-Up školky Karlín. Maxíkova jazyková školka a jesle je na tom jinak. „Před lety jsme měli dětem ještě co nabídnout, nějakou alternativu, ale nyní je situace v Praze 8 a 9 dlouhodobě špatná. Staví se rezidenční bydlení, lidé se stěhují, ale občanská vybavenost zaostává,“ povídá ředitel Maxíkovy jazykové školky a jeslí.

Místa jsou obrovským nedostatkovým zbožím. Podle ředitele se však jedná o dlouhodobý trend. „Rezidenční bydlení se staví a kolauduje jako na běžícím páse, ale občanská vybavenost zaostává,“ uvádí ředitel. A nejedná se prý pouze o školky a školy, ale i o zdravotnická zařízení nebo restaurace. Nejjednodušší řešení by podle ředitele bylo, když by městská část pronajala volné prostory zájemci za levnější nájem, ten by na oplátku budovu zrekonstruoval a provozoval tam podle smlouvy školku.

Plány radnice

Praha 8 o problému ví a začíná ho řešit. „Městská část se pokusí v nadcházejícím období zajistit dostatek míst prostřednictvím investic do navýšení kapacity základních škol v Karlíně a dolní Libni,“ uklidňuje Martin Šalek, tiskový mluvčí Prahy 8. Rovněž se zvýší kapacita mateřských škol, ale nedá se očekávat, že lokální poptávka bude uspokojena ze 100%.

Je nutné pokrýt povinné předškolní vzdělávání a poté nabídnout zbylé kapacity i mladším dětem. „Městská část má krásné a kvalitní mateřské školy s volnými kapacitami, rodiče si mohou vybrat. Samozřejmě záleží na lokalitě, v některých místech je poptávka vysoká a nabídka nízká, např. v Karlíně,“ dodává Martin Šalek.  

Video
Video se připravuje ...

Proč chybí místo ve školách? Náměstkyně ministra a radní o palčivém problému pro děti i rodiče Pavlína Horáková

Fotogalerie
8 fotografií