Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pavel, Fiala a Babiš se sešli na Hradě: „Neprali jsme se,“ vzkázal prezident. Řešili NATO i dohodu s USA

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
2. června 2023
21:29
Autor: amb, ČTK, simao - 
2. června 2023
14:40

Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě přivítal premiéra Petra Fialu (ODS) a šéfa nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše (ANO). Pavel s nimi hovořil o nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu a o obranné dohodě ČR s USA, kde varoval před mýty, které dohodu provází. Vládní úsporný balíček neřešili. Babiš jej odmítl komentovat, aby nenarušil jinak poklidnou atmosféru na Hradě a Pavel pouze poznamenal, že není na straně vládního balíčku a vládních argumentů, ale je na straně dobrých řešení. Kdo společně s nimi usedl ke společnému jednacímu stolu? Nechyběl ani stínový premiér ANO Karel Havlíček.

  • Petr Pavel, Petr Fiala a Andrej Babiš se sešli na Hradě, aby řešili zahraniční politiku a některé ryze aktuální otázky - především chystaný summit NATO ve Vilniusu, kde se bude projedávat i další podpora Ukrajiny, ale i dohodu o obranné spolupráci, kterou ve Washingtonu podepsala ministryně obrany Jana Černochová.
  • Palčivé otázce vládního úsporného balíčku se aktéři schůzky vyhnuli. V zahraničních otázkách našli naopak řadu shodných bodů.
  • Opoziční lídr Babiš k balíčku uvedl, že se vyjádří až v neděli na Primě v duelu s Fialou, neboť nechtěl v pátek na Hradě kazit atmosféru. Opozice je k balíčku notně kritická.
  • Babiš se před jednáním sešel osobně s Pavlem, podle šéfa ANO s prezidentem jednal pů hodiny, pogratuloval mu osobně k volebnímu vítězství, dar mu však prý nepřinesl.
  • U hradní tabule následně při řešení zahraničních otázek nebyla tři místa, ale rovnou šest. Na jednání s Babišem dorazil coby „doprovod“ stínový premiér ANO Karel Havlíček, Fiala si vzal na jednání o zahraniční politice poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara a Pavla doprovodil zcela logicky uznávaný diplomat a ředitel zahraničního odboru na Hradě Jaroslav Zajíček.
  • Pavel, Fiala i Babiš si jednání na Hradě pochvalovali. „Jako prezident se nebudu z principu stavět na stranu koalice ani opozice. Jsem na straně dobrých řešení,“ vzkázal po jednání Pavel.

K úsměvnému momentu došlo hned při příchodu prezidenta, premiéra a lídra opozice. Fiala si totiž stoupl k pultíku, určenému pro Babiše. Premiéra následně přesunuli na opačnou stranu - po pravici prezidenta. Pavel následně vysvětloval, proč jednání na Hrad vůbec svolal.

„Před volbami, ale i po zvolení jsem často zdůrazňoval, že budu vnímat svojí roli mj. i v tom, že se pokusím usnadňovat komunikaci tam, kde bude váznout, především mezi vládou a opozicí. Vzhledem k tomu, že jsem častokrát zaznamenal názor, že vláda buďto některé věci nekomunikuje dostatečně, nebo ze strany opozice, že nejsou vyslyšeny jejich argumenty a nedostává se jim sluchu, tak jsem svolal jednání se zástupcem hlavní opoziční strany a s předsedou vlády,“ uvedl Petr Pavel na tiskovce.

Téma dnešní hradní schůzky mohlo některé překvapit - nešlo o kritizovaný a hojně diskutovaný vládní balíček, ani důchodovou reformu.

„Abychom se pobavili na téma, které nejenom přesahuje výrazně horizont jedné vlády, ale zároveň má také přesah do všech dalších oblastí našeho života a navíc je i časově urgentní - a sice záležitostech souvisejících se zahraniční a bezpečnostní politikou. V tomto případě konkrétně nadcházející summit aliance ve Vilniusu a uzavřená bezpečnostní dohoda s USA,“ poznamenal Pavel a doplnil: „Alespoň základní shoda v parametrech na přístupu k summitu je.“

Řešili dohodu mezi ČR a USA i mýty o ní

S Fialou a Babišem se shodli na tom, že v případě obranné dohody ČR s USA „je potřeba představit, o čem ta dohoda je, ale hlavně to, o čem není, tedy je důležité odstraňovat mýty, které se ve veřejném prostoru velice často objevují“. „I na tom je oboustranný zájem, aby tady nevznikaly vlny dezinformací, které budou vysávat společnost a vytvářet obavy tam, kde jsou naprosto neopodstatněné,“ zdůvodnil tento bod jednání Pavel.

„Asi by bylo naivní očekávat, že z tohoto jednání jdeme s dlouhým seznamem konkrétně dohodnutých bodů, to rozhodně nebylo ani cílem. Já jsem rád, že to jednání proběhlo, že proběhlo ve věcné atmosféře, že byla oboustranná ochot naslouchat a hledat společně cesty. Budu rád, když v tom budeme pokračovat,“ dodal Pavel.

Fiala: Další témata jsme neřešili. Velmi rozumně

Rád za uspořádání schůzky byl i premiér Fiala. I on uvítal jednání o zahraniční politice. Pokud má být ČR výrazná, je třeba, aby byla doma sjednocená na základních věcech, podotkl.

„Je důležité, abychom o těch klíčových věcech, které se týkají zahraniční politiky a směřování naší země, vedli dialog mezi klíčovými politickými silami v této zemi,“ uvedl Fiala.

„Často opakuji, že navenek jsme natolik silní, nakolik jsme v naší zemi jednotní tím základním směřováním v těch klíčových strategických otázkách, které se týkají zahraniční politiky. Jsem rád, že jsme si dnes mohli vyměnit názory na zahraniční politiku, na to, s čím nás bude reprezentovat pan prezident na summitu NATO ve Vilniusu a na další věci,“ říkal Fiala.

Jeho vláda přitom čelí kritice za úsporný balíček. Fiala však upozornil, že předmětem dnešní schůzky byla primárně zahraniční politika. „To bylo jedno téma, které je dostatečně široké a kterému jsme se dnes věnovali. A další témata nebyla předmětem jednání a také jsme je, myslím, velmi rozumně, neřešili,“ uvedl během dotazů novinářů s tím, že zahraniční politika a dlouhodobé směřování ČR je důležitá věc, o které má mluvit koalice s opozicí.

Babiš jednal s Pavlem mezi čtyřma očima

Za organizaci schůzky děkoval Pavlovi i Babiš, který prozradil, že před schůzkou s Pavlem jednal o samotě.

„Já jsem rád, že stávající vláda pokračuje v té zahraničně-politické orientaci naší země a dnes jsme měli možnost si to potvrdit. Diskutovali jsme o situaci v Evropě, Schengenském prostoru, rozšiřování NATO a EU,“ poznamenal Babiš s tím, že v tomto směru má i hnutí ANO „obdobné, nebo stejné názory“. Schůzka podle něj byla užitečná.

Česko nesmí při debatě o rozšiřování EU zapomínat na západní Balkán, řekl Babiš. Podle něj to Fiala na schůzce s Pavlem vnímal stejně.

Bez dárku a s Havlíčkem

„Měl jsem možnost s panem prezidentem mluvit o samotě asi půl hodiny, pogratuloval jsem mu osobně k vítězství v prezidentských volbách, dárek jsem nepřinesl. A já samozřejmě jsem rád, že jsem měl tu možnost,“ reagoval Babiš při dotazu na to, jak setkání na Hradě probíhalo.

„Atmosféra jednání byla kultivovaná,“ uvedl Pavel. „Neprali jsme se, debata opravdu byla věcná, zdvořilá, čehož si opravdu vážím,“ pokračoval.

Před Hradem k holiči

Expremiér Babiš se s Petrem Pavlem utkal ve 2. kole prezidentských voleb. Opozice si opakovaně stěžuje, že nedostává dost prostoru, aby mohla komunikovat své výhrady. Vládní koalice tvrdí opak.

Pavel, Fiala a Babiš si nestanovili konkrétní termíny dalších schůzek, budou hledat zásadní témata pro jednání, možností je například energetika.

Zatímco Fiala se dnes před schůzkou vracel z moldavského Kišiněva, Babiš si ráno skočil k holičovi. 

Fiala se utká s Babišem. Budu věcný a klidný, slíbil premiér

Babiš se naposledy odmítl setkat s Fialou v nedělních Otázkách Václava Moravce 14. května. Navrhoval, že se místo něj zúčastní Karel Havlíček, který dnes Babiše doprovodil na Hrad.

ČT takovou možnost odmítla, Fiala dorazil do studia sám a hájil vládní kroky. Oba muži však proti sobě vystoupí už tuto neděli v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

„My už jsme spolu měli řadu takových televizních duelů. Samozřejmě téma zahraniční politiky. Severoatlantické aliance a základní strategické směřování ČR je jiné téma, než třeba každodenní politická realita a každodenní politický střet. Uvidíme, jak ta debata bude probíhat. Mě znáte, já se snažím vždy argumentovat věcně, klidně, vyrovnaně, takže se o to budu snažit i při této a jakékoliv další diskuzi,“ komentoval to dnes na Hradě Fiala.

Další úspory ještě budou řešit

K vládnímu konsolidačnímu balíčku Fiala pouze uvedl, že současná situace, která se týká schodku rozpočtu, potvrzuje „správnost cesty, kterou jdeme, nutnost ozdravného balíčku, nutnost všech těch opatření, abychom dostali deficity rozpočtů pod kontrolu, protože se tu nemůže dlouhodobě opakovat to, co se tady stalo v posledních letech pravidlem“. 

„Budeme se v dalších dnech bavit o tom, bude-li potřeba provést ještě některé úsporné kroky v letošním roce tak, abychom dodrželi plánovaný deficit tak kde a v jakých oblastech to budeme dělat,“ doplnil k tomu Fiala, který preferuje, aby se nešlo cestou např. omezování výdajů na infrastrukturu, ale šetřilo se na provozních výdajích státu.

Pavel není na straně balíčku

Pavel poznamenal, že v principu má dojít k ozdravení veřejných financí, „abychom neměli dluh, který nás povede v kratší či delší době k tvrdému nárazu do zdi a aby reformy, které přijímáme, vedli k tomuto cíli“.

„A ty cesty jsou různé. A aby všechna ta opatření byla sociálně udržitelná, to je můj zájem. Já v této fázi rozhodně nemohu říct, že jsem na straně vládního balíčku, nebo že jsem na straně vládních argumentů. Já jsem na straně dobrých řešení a o těch dobrých řešeních se musíme bavit a určitě jich je celá řada (...) Není nikde psáno, že je pravda jenom na jedné straně, protože dobré argumenty určitě mohou být i na té druhé,“ vzkázal Pavel.

Babiš poznamenal, že k financím a rozpočtu se vyjádří v neděli na Primě, „protože bych nerad narušil tu příjemnou dnešní atmosféru“.

Video  Ptám se, pane premiére: Petr Fiala o důchodové reformě, DPH i chystané cestě do USA  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 5. června 2023 10:20 )

já na to mám

Jirik-ta ( 5. června 2023 10:19 )

Jirik-ta ( 5. června 2023 10:19 )

Jirik-ta ( 5. června 2023 10:18 )

JaNat ( 4. června 2023 08:23 )

Hippokratova přísaha ji/mu nic neříká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa