Pondělní počasí rozdělí Česko – v jižní polovině bude oblačno až zataženo, postupně od jihu s deštěm. Ojediněle bouřky. Na severu území bude zpočátku dne polojasno až oblačno a srážky se očekávají až později odpoledne.  Denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C, na jihu bude chladněji – kolem 17 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V úterý pak bude srážek ještě více – zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na severovýchodě území zpočátku i polojasno. A bude to nejchladnější den z celého týdne – ranní teploty 13 až 9 °C, maxima vystoupí jen na 18 až 22 °C.

Na srážky se těší zejména Plzeňský a Karlovarský kraj, kde nepršelo téměř čtyři týdny. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tak v úterý ráno v 06:00 zruší výstrahu na nebezpečí vzniku požárů, řekla dnes Jana Adamovská z plzeňské pobočky ČHMÚ. Výstraha meteorologů trvala dva týdny, kraj při ní vyhlašuje zákaz rozdělávání ohně v přírodním prostředí.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C.

Letošní Medard bude ve znamení přeháněk a bouřek

Ve čtvrtek na Medarda bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C.

Medardovská pranostika vznikla už v 16. století. Někdy se o medardovském počasí hovoří jako o evropském monzunu. Vzduch se nad pevninou rychle zahřívá, tlak vzduchu klesá. Kromě srážek je pro Medarda typické ochlazení. Chladný vzduch do střední Evropy proniká po vlnách, mezi nimi se však lze setkat i se slunnými a teplejšími dny. Naši předci hovořili o tzv. Ovčích chladnech. V minulosti byl u nás totiž hodně rozšířen chov ovcí a při výrazném ochlazení v tomto období docházelo k úhynům jehňat na pastvinách.

V roce 2005 se ochladilo na Medarda tak, že se na vrcholcích hor ještě vyskytlo sněžení. Na srážky bohaté počasí na Medarda přinesl v posledních letech rok 2018 – tehdy v období od 8. do 14. června na Šumavě spadlo 221 mm – většina srážek padala v podobě přívalových a byla spojena s bouřkami. Také v roce 2009 kolem Medarda na Šumavě na stanici Churáňov pršelo 35 dnů. Pokud se podíváme hlouběji do historie, potom na stanici Praha-Klementinum v roce 1815 za 40 dnů od Medarda spadlo 320 mm srážek, v roce 1840 to bylo pouhých 5 mm.

Konec týdne bude ráno na sluneční brýle, odpoledne na deštník

Přeháňky nebo bouřky se nám nebudou vyhýbat ani na konci týdne. V ranních a dopoledních hodinách bude polojasno, během dne ale bude docházet k přibývání oblačnosti a místy se budou vyskytovat přeháňky nebo bouřky. Dny tak budou psát hodně podobný scénář, odpolední teploty budou zůstávat na letních hodnotách.

V pátek bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupí na 22 až 26 °C.

V sobotu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupí na 22 až 26 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupí na 22 až 26 °C.

Video
Video se připravuje ...

Jak dokážete sami předpovědět bouřku podle vývoje oblaků. Videohub