„V těchto horkých dnech je zásadní pitný režim. Mnohonásobně víc dbáme na to, aby naši klienti pili,“ řekla ČTK ředitelka Domovu pro seniory Elišky Purkyňové v Praze 6 Eva Kalhousová. Starší lidé mají podle ní často s dodržováním pitného režimu problém, proto ho pracovníci zvláště při současných vysokých teplotách více hlídají a kromě vody klientům nabízejí například čaje nebo ochucené vody.

Aktivity zařízení provozuje zejména v klimatizovaných prostorech, podle Kalhousové pečovatelé chodí s klienty ven spíše ráno či večer, kdy se ochladí. „V tropických dnech je nutné samozřejmě upravit denní režim, více odpočívat, zajistit a sledovat pitný režim, případně regulovat teplotu v místnostech za pomoci klimatizace nebo ventilátorů,“ sdělila ředitelka Domova pro seniory Chodov v Praze 4 Ilona Veselá. Uvedla, že program se domov snaží situovat do venkovních prostor domova, jako je zahrada či atrium, ale jen do stinných míst a v časech, kdy odezní největší horko.

Horkým dnům se přizpůsobuje také například charitativní organizace Armáda spásy. Podle ředitelky pražského Centra sociálních služeb Bohuslava Bureše Armády spásy Jitky Klánové mají nyní všichni klienti nepřetržitý přístup k vodě, aby mohli dodržovat pitný režim či se osvěžit ve sprše.

„Dlouhodobě vysoké teploty mohou být pro klienty stejně, ne-li více rizikové než teploty pod nulou v zimních měsících,“ řekla. Dodala, že pokud by pociťovali příznaky přehřátí, úžehu či úpalu, mohou se také obrátit na ordinaci a ošetřovny Armády spásy, kde jej jim k dispozici lékař či zdravotní sestra.

Některé aktivity se ruší

Některé aktivity řada pečovatelských domů zcela zrušila, jako například tancování, výlety a další pohybově náročné aktivity či aktivity na slunci. „V těchto dnech jsme zrušili některé aktivity, protože klienti nám při nich kolabovali,“ řekl například ředitel Domova pro seniory Nová slunečnice v Praze 8 Martin Benda. Z programu tak přes horké dny vyřadili například grilování. Domov pro seniory Zahradní Město v Praze 10 pak zrušil například tancování a nahrazuje ho aktivitami, které nevyžadují příliš pohybu.

Video
Video se připravuje ...

Jak rychle ulevit kůži od spálení sluníčkem? Videohub

Fotogalerie
12 fotografií