Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strašák jménem obezita: 4 věci, na které si dejte pozor

 (Autor: Freepik)
26. září 2023
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Obezitou nazýváme stav, kdy se v lidském těle ukládá nadměrné množství tuku. Zkrátka tělo nestíhá spálit to, co přijalo. Co vše může obezitu způsobit a jak tomu předcházet? Věděli jste, že na prevenci přispívá také zdravotní pojišťovna? Prozradíme víc.

Příčin obezity je velmi mnoho, většinou se jedná o kombinaci různých faktorů, mohou ji mít zčásti na svědomí užívané léky, geny, hormony, těhotenství, nemoc nebo nezdravé stravovací návyky.

4 hlavní příčiny obezity

1. Nezdravé stravování

Nejčastější příčinou obezity je konzumace nezdravých, tučných a přeslazených potravin a také nevhodný pitný režim. Zbavte se všech toxických potravin, jako jsou slané pochutiny, sladkosti, bílé pečivo, které doma máte, ať vás zbytečně nelákají. A zaměřte se na čerstvé potraviny, přidejte do jídelníčku co nejvíce zeleniny, ovoce, ryb a netučného masa. Připravujte si jídlo doma do krabiček a nechoďte do restaurací, ať víte, co jíte.

2. Špatný pitný režim

Nevhodný pitný režim je další příčinou obezity. Přestaňte pít sladké bublinkové limonády, sladké džusy a samozřejmě zapomeňte na alkohol. Ideální je pít kohoutkovou vodu. Pokud chcete, můžete si ji ochutit bylinkami, přidejte třeba lístky máty nebo vymačkanou šťávu z citronu. Nezapomínejte také na dostatečné vypité množství tekutin, u dospělého člověka by to mělo být kolem 2 litrů denně.

3. Nulová pohybová aktivita

Nemusíte uběhnout maraton, stačí jakákoli pravidelná pohybová aktivita. Přestaňte vést sedavý způsob života a choďte co nejvíce pěšky. Chůze je totiž nejpřirozenější pohyb, který můžeme mít. Také stačí udělat ze začátku několik malých změn v denním režimu, omezte jízdu výtahem a choďte po schodech. Cestou domů vystupte o dvě zastávky dříve a dojděte domů po svých. Přestaňte se všude přibližovat autem a zkuste třeba kolo.

4. Špatné návyky

To, že bychom měli jíst v klidu u stolu, víme všichni, ale málokdo to dělá. Hluk, puštěná televize, zapnutý mobil nebo rádio nás při jídle ruší, a tak se nesoustředíme na to, co a kolik toho konzumujeme, a spořádáme mnohem více jídla než bychom měli. Dbejte na kulturu stolování, jezte u stolu, bez spěchu a stresu.

Co vám hrozí, pokud obezitu nebudete řešit?

Diabetes 2. typu

Riziko vzniku cukrovky je u obézních lidí mnohonásobně vyšší než u člověka s normální váhou. Nebezpečné jsou především komplikace, které mohou nastat při dlouhodobě neléčené cukrovce. Je to např. diabetická noha. Diabetes 2. typu je nejčastější formou cukrovky v České republice.

Vysoký krevní tlak

Jednou z nejčastějších komplikací obezity je vysoký krevní tlak, lze ho však dodržováním vhodného jídelníčku udržet částečně pod kontrolou. Důležité je zejména snížení obsahu soli z potravin, omezení kořeněných jídel, černé kávy, alkoholu a tučných jídel.

Srdeční a cévní choroby

Dlouhodobě neřešená obezita ohrožuje obzvlášť srdce a cévy, kde dochází k ukládání tuku, následně jejich zužování a horší průchodnosti. Hrozit může embolie, infarkt myokardu či cévní mozková příhoda.

Nádory

Lidé trpící obezitou mají větší tendenci ke vzniku nádorových onemocnění. U žen je to rakovina prsu, dělohy či vaječníků. U mužů hrozí častěji rakovina prostaty a konečníku.

Onemocnění pohybového aparátu

Vysoká tělesná váha silně zatěžuje pohybový aparát, dochází k většímu opotřebení kloubů, chrupavek a celkově horší pohyblivosti. Dochází také k častému zadýchávání při jakékoli aktivitě, protože tuk tlačí na plíce.

Taktéž se mohou objevit problémy s potencí a reprodukcí, u žen se snižuje možnost otěhotnět a donosit dítě. Lidé s obezitou často trpí na pálení žáhy, nadýmání, zácpu, plynatost. Mohou mít problémy s pokožkou, ať už to jsou různé ekzémy, strie či zapařeniny. V neposlední řadě se u obézních jedinců objevuje nízké sebevědomí, deprese, nedůvěra v sebe sama, často se uzavírají do sebe a mají horší schopnost začlenění do společnosti.  

Nejste v tom sami, obraťte se na odborníka

  • Pokud máte pocit, že se vás výše uvedené týká a potřebujete se poradit, obraťte se na svého praktického lékaře, který vám doporučí, na jakém pracovišti se vám budou věnovat.
  • VZP podporuje boj proti obezitě a přispívá až 500 Kč na pohybové aktivity ve věku do 65 let (od roku 2024 pak 1 000 Kč). Příspěvek je poskytován na pravidelnou pohybovou a zároveň sportovní aktivitu, tedy na předplatné, permanentky, členské příspěvky, kurzy, a to na sporty vytrvalostního charakteru, rozvíjející sílu, koordinaci, rovnováhu, flexibilitu a posílení středu těla. Mezi takové aktivity patří např. aerobic, badminton, florbal, fotbal, kalanetika, plavání, spinning, pilates, kruhový trénink, jóga aj.
  • Příspěvek nelze čerpat na extrémní a nepojistitelné druhy sportů, ani na jednorázové sportovní aktivity, on-line kurzy pohybových aktivit nebo na pronájem hal, tělocvičen, tenisových kurtů apod. Přehled extrémních a nepojistitelných druhů sportů vychází z přehledu komerční pojišťovny VZP, a. s. Pro pojištěnce ve věku od 18 do 65 let platí podmínka, že minimální hodnota dokladu nebo součtu několika dokladů (permanentek) musí být 1500 Kč. Uhrazena bude max. 1/3 pojištěncem vynaložených nákladů (do max. výše 500 Kč). Od roku 2024 tato podmínka nebude platit.

Pro pojištěnce od 65 let věku přispívá až 500 Kč na rekondiční pohybové aktivity (od roku 2024 pak 1 000 Kč). Kromě toho jej lze vyžít také na sportovní aktivity rozvíjející koordinaci, sílu, rovnováhu, flexibilitu a posílení středu těla (např. Sokol, turistické kroužky), mj. i na všechny typy jógy, zdravotní cvičení, členské příspěvky. Příspěvek nelze čerpat na extrémní a nepojistitelné činnosti a sporty, ani na jednotlivé vstupenky (kormě seniorů) a na kurzy cvičení on-line, nebo na pronájem hal, tělocvičen, tenisových kurtů apod. U pojištěnců nad 65 let neplatí podmínka stanovené minimální hodnoty platebních dokladů.