První záchvaty migrény se u rodačky z Ústí nad Labem objevily, když jí bylo 12 let. Tehdy jí ale tatínek řekl, že je na to ještě mladá, a tak se tomu snažila příliš nepodléhat. Nejdřív přicházely ataky při menstruaci s předzvěstí tzv. aury, později se zvýšila intenzita a přidala nevolnost.

„Bolesti jsem měla i čtyři dny v kuse. Mistrová v práci mi na ně dala brufen, myslela, že mám kocovinu, ale já jsem nepila ani nekouřila. Akutní léky na bolest jsem pak užívala tak často, že už nezabíraly,“ popisovala Jitka.

Pomoc nepřicházela ani od lékařky, která bolesti přisuzovala krční páteři, stresu a problémům s očima. „Na bolesti mi předepisovala algifen. Užívala jsem ho tak často, že mi přivodil žaludeční problémy,“ líčila žena.

Pak ale jednou bolestí omdlela a dostala se až na neurologii. Předepsané léky na migrénu jí ale způsobily těžkou alergickou reakci. „Otekl mi krk a špatně se mi dýchalo. Podobné reakce jsem měla i na další dva jiné medikamenty. Neuroložka říkala, že neví, co se mnou,“ vzpomínala Jitka.

Záchrana z Mostu

V té době se Jitka přestěhovala z Ústí do Mostu. Ukázalo se, že šlo o jedno z jejích nejlepších životních rozhodnutí. Právě tam se dostala do rukou odborníků z Centra pro bolest hlavy. „Přišla jsem se čtyřmi záchvaty za týden a úplně vyčerpaná. Od té chvíle mi ale začal nový život – záchvaty se zmírnily a nabraly podobu normální bolesti hlavy. Po několika měsících téměř vymizely,“ usmívá se mladá sociální pracovnice dnes.

Díky zlepšení mohla začít žít zase naplno, chodit na koncerty i jiné společenské akce, kterým se předtím vyhýbala. „Teď, po dvou letech, co užívám biologickou léčbu, mám jeden mírný záchvat s menstruací a někdy před aplikací další dávky. Jinak žiju normální život,“ uzavírá šťastně žena.

Změňte svůj jídelníček

Pokud člověk trpí migrénami, je více než vhodné, aby změnil životosprávu.

Vhodné potraviny: Ty s vysokým obsahem mědi, např. tmavé pečivo, čerstvé dietní maso, játra, drůbež, ryby, vejce, nízkotučné mléčné výrobky, zelenina (celer, mrkev, řepa), ovoce (ananas, třešně), koření (petržel, česnek, bazalka), mandle, luštěniny, zelené olivy, bylinkové čaje, káva bez kofeinu, zázvor, minerální voda s obsahem hořčíku.

Nevhodné potraviny: Ty s vysokým obsahem tyraminu, např. uzeniny, uzené a sušené maso, kvašené nápoje, tučné mléčné výrobky, ořechy, semínka dýně, arašídy, nakládané zelí, ryby a sýry, fermentované potraviny, sója, cibule, brambory, citrusové plody, banány, avokádo, aromatické koření, glutamát, kvasnice, umělá sladidla, čokoláda, kofein, kolové nápoje, destiláty, červené víno, pivo.

Pomoc existuje

Příběh Jitky je nadějí i pro další migreniky. „Až polovině pacientů se nikdy nedostalo řádné, nebo dokonce žádné lékařské konzultace jejich potíží, což vedlo k nedostatečné diagnostice a následně i léčbě,“ podotkl vedoucí lékař mosteckého centra Jan Rejda. Nemocní se mohou objednat a lékaři jim po vyšetření navrhnou léčbu, která by jim pomohla zlepšit kvalitu života.

Fotogalerie
8 fotografií

Video
Video se připravuje ...

 .