Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pitný režim ve školních lavicích. Jaké pití přidat dětem do aktovky?

27. října 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Slovní spojení pitný režim slyšíme v dnešní době čím dál častěji. Bohužel i přes to na něj často nedbají ani dospělí, natož pak děti. Se začátkem školního roku se navíc školáci na velkou část dne vymaní z dozoru svých rodičů a jejich hydratace je tak ještě více ohrožena. Přitom nedostatečný či nevhodný pitný režim může mít právě u dětí fatální následky.

Základ pitného režimu školáků by – stejně jako u menších dětí i dospělých – měla tvořit čistá voda. Tu nejkvalitnější nám přináší sama příroda. Pramenitá voda Aquila vyvěrá z podzemních pramenů z okolí Karlových Varů a vrstvou horniny je chráněna proti jakémukoliv znečištění. Díky svému původu v panensky čisté přírodě a důsledným procesům kontroly splňuje i nejpřísnější kritéria pro kojeneckou vodu. Proto je tou nejlepší volbou nejen pro dospělé, ale i pro děti. Čistou vodu pak můžete doplnit neslazenými ovocnými a bylinkovými čaji a čas od času 100% džusem. I s těmi ovšem opatrně.

Doporučený denní příjem tekutin pro děti na základní škole je přibližně 2 l, což odpovídá 4 půllitrovým láhvím či 8 běžným sklenicím nápoje. K výpočtu optimálního denního příjmu vody právě pro vaši ratolest můžete využít i speciální kalkulačku. Děti, které sportují, mají potřebu tekutin vyšší. Je proto třeba zajistit, aby mohly kdykoliv v průběhu sportovní aktivity i po ní dostatečně napít, a doplnit tak vypocené tekutiny.

Autor: Mattoni 1873 a.s.

Ideální je učit děti dodržovat zdravý pitný režim již od útlého věku. Pokud jste ale, jak se říká, „zaspali na vavřínech“ dbejte alespoň na to, aby vaše dítě mělo s sebou vždy do školy v aktovce kromě svačiny připravené i dostatečné množství vhodného nápoje. Doma však jejich pitný režim můžete kontrolovat lépe. Proto se pokaždé ujistěte, že se dítě vždy dostatečně napije ráno před odchodem do školy a také odpoledne a večer po návratu.

Děti jsou nedostatkem tekutin ohroženy především proto, že často včas nedostanou pocit žízně, a tak i málo pijí. Zanedbávání pitného režimu u školáků pak vede k dehydrataci a následně k řadě komplikací a nemocí. Dehydrované děti jsou ve školních lavicích unavené, nesoustředěné, často je bolí hlava a cítí se vyčerpaně. Mezi další příznaky dehydratace se může přidat také stres, nervozita a při dlouhodobé dehydrataci také problémy s ledvinami či nárůst podílu tuku v těle. Pití vody totiž čistí tělo a udržuje v běhu náš metabolismus, čímž přispívá k udržování správné tělesné váhy. Pokud dětem rozhodíme metabolismus už v raném věku, budou se pak v dospělosti nadbytečných kil zbavovat mnohem hůře.

Problém představuje také častá konzumace limonád a džusů, které obsahují velké množství cukrů. V některých případech je možné, že do sebe děti za jediný den dostanou více cukru z nápojů než z potravy. Nemůžeme se pak divit, že děti neustále nabývají na váze, když ke zdravému obědu pravidelně dostanou i limonádu. Pozor je třeba dávat i na energetické nápoje oblíbené hlavně u teenagerů. Dětské tělo trpí přítomností kofeinu či jiných stimulantů jako je taurin, či inositol, které jsou jednou z příčin hyperaktivity. Energetické nápoje jsou navíc močopudné a tělo podstatně odvodňují. K tomu také obsahují nadměrné množství cukrů a umělých sladidel, čímž přispívají ke vzniku obezity, cukrovky a dalších civilizačních chorob.

Autor: Mattoni 1873 a.s.