Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Rok od tragédie v Krkonoších: Máma Jana (†40) měla zabít synka Adámka (†3), pak se oběsila

Autor: pma - 
2. ledna 2024
20:18

Veterinářka Jana (†40) se po Vánocích roku 2022 vydala s tříletým synem Adámkem do Krkonoš. 28. prosince je v okolí přestupní stanice lanovky na Růžové hoře zachytila bezpečnostní kamera, od té doby je už ale nikdo neviděl. Případ tehdy sledovalo celé Česko a všichni doufali, že se maminku s malým synkem podaří co nejdříve najít. Nejhorší možný scénář se potvrdil 2. ledna 2023, kdy členové horské služby objevili v oblasti Růžové hory směrem na Portášky tělo matky a syna, bohužel již bez známek života. Žena měla být podle kriminalistů oběšena, chlapeček uškrcen. Smutný případ policie v březnu loňského roku odložila.

O mrazivém případu, od kterého uběhl rok, informovala policie prvně 30. prosince 2022. Tehdy tatínek tříletého Adámka a partner čtyřicetileté veterinářky Jany oznámil na policejním oddělení v Libčicích nad Vltavou u Prahy, že postrádá svého potomka a jeho matku.

Dvojice se podle policie 25. prosince 2022 ubytovala v penzionu U Sochorů v Peci pod Sněžkou. Tam měl jejich pobyt skončit 30. prosince. Jana se ale nikomu neozývala. Na policii se tehdy obrátila i majitelka ubytovacího zařízení, která se s Janou viděla naposledy dva dny po jejich příchodu do hotelu. Od 27. prosince ženu s chlapcem neviděla. Zvláštní však bylo, že jejich pokoj zůstával zamčený a před budovou stálo zaparkované auto. 

Pohřešovaného Adámka a jeho mámu hledaly desítky policistů, hasičů, členové horské služby, speciálně vycvičení psi, ale i tým STOPA. Po třech dnech od začátku pátrání ale přišla hrozná zpráva. Členové horské služby objevili v oblasti Růžové hory směrem na Portášky tělo matky a syna, bohužel již bez známek života.

Adámek byl uškrcen, Jana oběšená

„Kriminalisté a soudní znalec zjistili, že se jedná o násilná úmrtí. Jde o podezření z vraždy a sebevraždy,“ uvedla tehdy k případu policistka Iva Kormošová. Kriminalisté případ začali řešit jako rozšířenou sebevraždu. Malý Adámek měl být totiž uškrcen, Jana byla oběšená.

Příbuzné hrozná zpráva zdrtila. „Nedovedu si to vysvětlit,“ řekla Blesku matka Jany a zároveň babička mrtvého Adámka Jaroslava. 

Případ je o to tragičtější, že zřejmě nikdy nebude zcela objasněn. Policie totiž v březnu 2023 informovala, že jej musela odložit. „Tento týden vrchní komisař Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje ukončil vyšetřování případu zvlášť závažného zločinu vraždy s následnou sebevraždou z konce roku 2022, ke kterému došlo v Krkonoších, tím, že ho odložil. Trestní stíhání nelze zahájit proti osobě, která zemřela,“ uvedla loni v tiskové zprávě policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Nejednalo se o ojedinělou tragédii

Za rok 2023 se ale bohužel nejednalo o jediný obdobný případ. Podobná tragédie Česko zasáhla o několik měsíců později. Poslední den před letními prázdninami došlo u nejhlubší české propasti jen k těžko pochopitelnému činu. Mladá maminka přijela autem společně se svými dvěma malými dětmi k Hornímu můstku. Nedaleko něj nechala kočárek nejmladšího dítěte a společně s oběma potomky přelezla zábradlí a skočila do více než 130 metrové propasti. Nikdo z nich pád nepřežil.

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince bezpečí 116 111 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Video  Pátrání po Janě a Adámkovi v Krkonoších  - Policie ČR
Video se připravuje ...

MADONNA ( 4. ledna 2024 10:40 )

Na tuhle zrůdu, už si člověk dávat bacha nemusí... Tohle dělají vždycky,aby se náhodou nevědělo o koho jde!

MADONNA ( 3. ledna 2024 19:47 )

Díky za podporu

MADONNA ( 3. ledna 2024 10:50 )

Chudáček Adámek, co asi musel prožívat za hrůzu když ho vlastní matka zabíjela škrcením.... Tohle udělá jen bezcitná labilní osoba... A ještě si to pěkně naplánovala... Hyenismus.

MADONNA ( 3. ledna 2024 10:35 )

Tak za prvé, nevím komu tykáš paní chytrá. Mlčet bys měla ty, pokud sympatizuješ s tím, že když má matka problémy, tak je lepší zabít svoje dítě a pak následně sebe! Každá situace je vždy nějak řešitelná... A to, že jsou někteří lidé psychicky labilní a raději zvolí tenhle způsob,, vyřešení " je nepřijatelné.. Neznamená to, že když dítě porodily, že mají právo jim i život vzít!!!!

Donna ( 3. ledna 2024 08:31 )

Případ zůstane neobjasněn a potencionální pachatel nepotrestán... 👎
Janičky příbuzní, známí, Janino okolí, bůhví co za tragédií stálo, viďte tatínku... 🤔

MADONNA :To je strašný tyhle matky... Když ony žít, už nechtějí proč berou život i svým dětem?!

Takto se může ptát akorát člověk, který situaci absolutně nerozumí a proto mlč, pokud si nebyla na Janině místě.
Anebo ty i podobní chytrolíni, běžte se zeptat na OSPOD... 👎
Byla jsem u případu, kdy je žena onkologicky nemocná sama a chtěla ovlivnit budoucnost svého syna, poté, co se dozvěděla, kdo všechno můžou být potencionální náhradní pečující, jediná odpověď byla, že má dítě i otce, to, že ten nemá zájem, je absolutně nezajímalo 😔👎
Ano takové případy byly, jsou i budou, bohužel.

Janinko, Adámku... 🖤

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání