Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

7 tipů na nejlepší lyžovačku v Česku pro náročné lyžaře i začátečníky

  • Nejlepší tipy na lyžování v Česku.
    11. ledna 2024 | 06:00

    Chcete si dobře zalyžovat, ale nemáte v plánu cestovat do zahraničí? Poradíme vám, kde najdete ta nejlepší lyžařská střediska v celé České republice. Tipy jsou přitom vhodné pro náročné lyžaře i úplné začátečníky.

  • Ski areál Špindlerův Mlýn

    Autor: Skiareál Špindlerův Mlýn

    Mezi nejnavštěvovanější ski areály u nás patří jednoznačně Špindlerův Mlýn v Krkonoších. Nabízí přes 20 kilometrů upravených sjezdovek, šest sedačkových lanovek a 11 vleků. Nejoblíbenější částí je Svatý Petr, ta je vhodná hlavně pro náročné lyžaře, ale užijí si tam lyžovačku i začátečníci. Další v pořadí je určitě Medvědín, kde jsou navíc sjezdovky po celý den na sluníčku. Pokud budete chtít změnu, zkuste pak části Hromovku, Labskou nebo Horní Mísečky. Letošní novinkou jsou pak nové sjezdovky, které ski areál vybudoval u horní stanice Hromovky (Přehradní) a na Medvědíně (Lesní).

    Aktuálně by měly být skvělé sněhové podmínky. „V provozu jsou již celé středisko a všechny lanovky. Úbytek lidí po svátcích navíc znamená poloprázdné svahy a minimální fronty u lanovek. V příštích dnech nám navíc bude přát i počasí. Lepší podmínky než teď v lednu si nemůžeme přát,“ slibuje ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš.

    Skipas do Špindlerova Mlýna určitě nakoupíte výhodněji on-line při založení tzv. gopassu, na který dále můžete sbírat bonusy. Nebo s ním máte i levnější občerstvení. Momentálně lze koupit 1denní skipas od 850 Kč, na místě je pak cena 1690 Kč.

    VIDEO: Muž roku vyvezl rodinku do Špindlu: první společné hory s dcerou! 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Reinischova

  • Ski resort Černá hora – Pec

    Autor: skiresort.cz

    Další populární horské středisko se nachází opět v Krkonoších, a to ve východní části. Ski resort Černá hora – Pec nabízí 50 kilometrů sjezdovek na jeden skipas a vybírat si můžete až z šesti ski areálů. Největší je Černá hora u Jánských Lázní, kde jsou sjezdovky nejdelší a nahoru vás vyveze osmimístná kabinová lanovka nebo vyhřívaná šestisedačková lanovka. Sjezdovky na obou stranách malebného údolí s výhledem na nejvyšší českou horu a krkonošské hřebeny si pak užijete v Peci pod Sněžkou. Široké sjezdovky jako dělané pro rodiny s dětmi pak najdete v Černém dole. Mezi menší areály dále patří ski areály ve Velké Úpě, Svobodě nad Úpou a Malé Úpě.

    Skipas si můžete zakoupit on-line, přičemž cena na jeden den je aktuálně za 980 Kč, na místě pak zaplatíte 1050 Kč.

  • Ještěd

    Autor: Skiareál Ještěd.

    Pražáci si jednodenní lyžování určitě užijí na Ještědu, který je výborný svou dopravní dostupností. Dostanete se sem pohodlně i autobusem nebo můžete využít sdílené vozy Anytime, které mají zvýhodněný tarif právě na jednodenní výlet na Ještěd. Samotný areál láká na 10,5 km sjezdovek všech obtížností, 2 čtyřsedačkové a 1 dvousedačkovou lanovku a 5 vleků. Největší novinkou je sjezdovka Nová Skalka, která je dlouhá přes 1,5 km a díky šířce 45 m nabízí dostatek prostoru pro lyžaře všech úrovní. Než sem ale vyrazíte, určitě sledujte aktuální situaci na webových stránkách skijested.cz, kde je aktuální soupis sjezdovek a lanovek, které jsou v provozu.

    Nejvýhodněji zakoupíte skipas opět on-line na www.gopass.travel od 440 Kč, na místě pak jednodenní skipas stojí 1060 Kč.

  • Špičák

    Autor: lyzovani.spicak.cz

    Za nejlepšími podmínkami má cenu si na Šumavě zajet k našim sousedům, ale dobře si zalyžujete i na české straně. Nejlepší podmínky najdete na Špičáku (1202 m n. m.) v Železné Rudě. Aktuálně se lyžuje asi na čtyřech kilometrech sjezdovek a v provozu jsou čtyřsedačková lanovka a několik vleků.

    Skipasy můžete kupovat on-line po přihlášení prostřednictvím e-mailu nebo na místě. Cena 1denního skipasu je 890 Kč.

  • Klínovec

    Autor: klinovec.cz

    Skvělé lyžování si užijete i v Krušných horách. Největší lyžařské středisko najdete na Klínovci, jehož vrchol se nachází v nadmořské výšce 1244 m. Nabízí sjezdovky všech úrovní náročnosti a začátečníci a rodiny s dětmi pak můžou zkusit sousední areál Boží Dar. Aktuálně je na Klínovci otevřeno 15 sjezdovek (18 km), určitě ale sledujte aktuální situaci, která se mění dle sněhových podmínek.

    Za skipas na celý den zde zaplatíte 1090 Kč.

  • Dolní Morava

    Autor: Horský resort Dolní Morava

    Horský resort Dolní Morava, který se nachází mezi Orlickými horami a Jeseníky, je pro rodiny s dětmi jako dělaný! Kromě lyžování si tady totiž společně užijete spoustu zábavy. Co se týče lyžařského areálu, tak zde najdete přes 10 km plně zasněžovaných sjezdovek všech stupňů obtížnosti, přičemž zde vznikla nová sjezdová trať s délkou 3,7 km. Na kopec vás vyvezou dvě čtyřsedačkové lanovky, dva vleky kotva a jeden vlek poma a aktuálně je zprovozněno sedm sjezdovek.

    Jednodenní skipasy lze koupit on-line od 690 Kč, na místě pak za 1085 Kč. Můžete si koupit i balíček zahrnující jednodenní skipas a vstup na Sky Bridge 721 v ceně 1230 Kč (on-line).

  • Ski areál Bílá

    Autor: www.skibila.cz

    V Beskydech si dobře zalyžujete určitě ve ski areálu Bílá, který se nachází v údolí řeky Bílá Ostravice nedaleko Frýdlantu nad Ostravicí. Nabízí devět sjezdovek střední a lehké obtížnosti. Na vrchol vás vyveze čtyřsedačková lanovka a kromě ní jsou v provozu také vleky a pojízdný koberec. Součástí areálu je Snowpark pro snowboarding. Aktuálně je v provozu 5 sjezdovek.

    Jednodenní skipas pořídíte u pokladny za 840 Kč.

Autor: Štěpánka Bínová
Diskuse ke článku
.