Podle webu Dopravniinfo.cz byla situace na silnicích v hlavním městě v podvečer celkem klidná. Stalo se několik nehod, většina byla bez zranění. Úraz hlavy a pohmožděniny utrpěl zhruba 25letý muž, kterého srazila u zastávky Vozovna Motol tramvaj. Nehoda ale zřejmě nesouvisela s počasím. Muž byl při vědomí a záchranáři ho převezli do nemocnice, uvedla pražská záchranná služba na síti X.

Potíže na silnicích i na kolejích

Pražská technická správa komunikací napsala, že výstraha před ledovkou se naplnila. „Aktuálně se za využití veškeré techniky snažíme pokrýt co největší perimetr metropole, ale není možné ošetřit v jednom okamžiku celou Prahu,“ uvedli odpoledne silničáři a doporučili lidem omezit pohyb venku na nezbytně nutnou dobu. Požádali řidiče, aby jezdili opatrně.

PID zase lidem, kteří využívají hromadnou dopravu, doporučila, aby aktuální stav spojů sledovali v aplikaci Lítačka. „Na silnicích i železnici to může hodně klouzat a je možné, že některé spoje budou mít zpoždění,“ uvedla PID.

Podle informací pražského dopravního podniku byla odpoledne krátce odkloněna linka 245 z radotínského nádraží na Lahovskou. Ve Strážovské ulici totiž uvízl autobus na zledovatělé silnici.

Zavřené hřbitovy

Kvůli náledí se ve čtvrtek uzavřely některé hřbitovy v Praze. Společnost Hřbitovy a pohřební služby hlavního města Prahy oznámila, že uzavírá všechny hřbitovy na levém břehu, na pravém břehu pak hřbitovy Podolí, Braník, Vršovice, Bohnice, Libeň, Prosek a Kobylisy.

Společnost spravující 33 pražských hřbitovů uvedla, že na odstranění náledí pracuje. „Prosíme, pohybujte se po hřbitovech opatrně,“ vyzvala návštěvníky. Meteorologové varovali, že na mokrých silnicích a chodnících se může během čtvrtka tvořit náledí, a to do pátečního rána.

Zima dolehne na celé Čechy

Meteorologové varovali, že na většině území Česka s výjimkou jihovýchodu země se může od dnešního odpoledne tvořit ledovka, na severu Čech bude sněžit. Podle předpovědi se bude oteplovat, v noci na čtvrtek budou teploty mezi jedním a pěti stupni, ve čtvrtek během dne mohou vystoupat až k devíti stupňům.

V příhraničních oblastech východních Čech, Pardubického hraje a severní Moravy by během večera a noci mohlo spadnout lokálně i kolem deseti milimetrů srážek v podobně mrznoucího deště, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na síti X. Déšť na podchlazené zemi bude namrzat, očekávají se proto výrazné komplikace v dopravě a energetice.

Fotogalerie
27 fotografií