Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útok Rusů na zemi NATO? Němci se na něj připravují a hodlají zbrojit

Autor: ČTK - 
19. ledna 2024
09:06

Němečtí experti považují v rozmezí příštích pěti až osmi let za možný ruský vojenský útok na některou ze zemí Severoatlantické aliance. V dnes zveřejněném rozhovoru s deníkem Der Tagesspiegel to prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius. Bezprostřední napadení Ruskem podle něj nyní nehrozí, ale Německo musí být připravené.

„Chci naši společnost probudit,“ řekl Pistorius o svém varování před ruskými mocenskými ambicemi a o tom, že bundeswehr, jak se německá armáda nazývá, musí být na válečný střet připraven. Jako opatření zmínil úpravu branné povinnosti, posílení obranných kapacit, zefektivnění zbrojního průmyslu a také možné otevření armády pro ty, kteří dosud nevlastní německý pas. „Nebyli bychom první, kdo by to v Evropě udělal,“ řekl Pistorius o možném vstupu neněmeckých občanů do armády. Řekl k tomu, že v Německu žijí lidé třeba i ve třetí generaci, ale stále nejsou občany země.

Pistorius s deníkem Der Tagesspiegel hovořil také o vojenské pomoci Ukrajině, která podle něj musí mít limity. „Nemůžeme vsadit vše najednou, jak někteří požadují. Sami bychom se ocitli bezbranní,“ vysvětlil. Poznamenal, že Německo je z evropských států největším podporovatelem Ukrajiny, takže je nyní i na ostatních evropských zemích, aby učinily více.

Rozhovor Der Tagesspiegel publikoval poté, co nejprodávanější německý list Bild v pondělí zveřejnil podrobnosti o tajném německém rizikovém scénáři, podle kterého by se od letošního února mohlo začít zvyšovat napětí mezi NATO a Ruskem, což by v létě 2025 vyvrcholilo bezprostřední hrozbou války. Rusko by podle tohoto scénáře mohlo k rozdmýchání konfliktu využít hybridní formy v podobě propagandy, kybernetických útoků, dezinformací a ruské menšiny v Pobaltí.

Přípravě na možný konflikt se věnuje více států NATO a také Švédsko, které o vstup do aliance usiluje. V Česku se podle náčelníka generálního štábu české armády Karla Řehky roky nevedla seriózní diskuse o obraně. V prosinci v této souvislosti prohlásil, že válka s Ruskem sice nyní není pravděpodobná, ale není ani nepředstavitelná.

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

pindal ( 3. března 2024 21:02 )

Názory lidí,kteří si myslí že Rusko chce ovládnout další státy,nutí normální lidi uvažovat o jejich zdravém rozumu.Ovšem,pokud je budeme dlouho s.át,a dělat jim na schvál,tak by jsme přes držku dostat mohli. 😨

Jirik-ta ( 2. března 2024 18:17 )

covid-19 udělal tečku za sametem.
Ze zákulisí srpna 68: Dubček úplně selhal a zachránil nás Husák (youtube, Milan Syrůček)
Tak to byl socialismus s lidskou tváří, který strhnul masy v tehdejším Československu.
Volně nám to přešlo ke kapitalismu s cynickou tváří. Aneb máme co jsme chtěli.
(htt­ps://w­ww.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=i­i9f0WF­5f1w)

Jirik-ta ( 2. března 2024 18:15 )

👍 A nyní Rusko jako jedna ze signatářských zemí nastoluje otázku vypovězení dohody, kterou bylo Německo sjednoceno a zbaveno okupace.

Jirik-ta ( 2. března 2024 18:14 )

😁 marné je snažení 👎

e.lesanova ( 19. ledna 2024 15:36 )

Hoffe...vy dobrý češtyna 😁 Základku aspoň máte?? 👎

Zobrazit celou diskusi