Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obří úspěch a radost Japonců. Jejich sonda SLIM hladce přistála na Měsíci

Aktualizováno -
19. ledna 2024
19:55
Autor: ČTK - 
19. ledna 2024
16:40

 Modul SLIM japonské vesmírné agentury JAXA dnes přistál na Měsíci. Agentura o tom informovala v přímém přenosu, ve kterém přistávací manévr vyhodnotila jako „hladký“. Později na tiskové konference představitelé JAXA uvedli, že řídící středisko komunikuje s modulem, ale jeho solární panel zatím negeneruje elektřinu. Japonsko se stalo pátým státem, který dokázal svůj modul dopravit na přirozenou oběžnici Země.

„Zdá se, že solární jednotka v tuto chvíli negeneruje elektřinu a model proto funguje na baterii. Ta vydrží několik hodin,“ uvedlo vedení JAXA. Podle expertů se ovšem úhel, pod kterým dopadají sluneční paprsky, postupně mění. „Nakonec se tedy může povést, že slunce bude na solární panely svítit. Vyhodnocujeme, jaký postup bude nejlepší. Stále je naděje, že panel začne opět generovat energii a vše se restartuje,“ uvedl viceprezident JAXA Hitoši Kuninaka.

Přistání na Měsíci a navázání komunikace považuje japonská vesmírná agentura za úspěch i s ohledem na získání velkého množství dat. „Zatím analyzujeme data, včetně potvrzení, zda bylo přistání do 100 metrů od cíle, o což jsme usilovali. Vyhodnocení potrvá zhruba měsíc,“ uvedli představitelé JAXA.

Malý modul SLIM vynesla do kosmu loni v září raketa H-2A. Zařízení mělo otestovat technologii přesného přistání: cílem bylo dosednout na měsíční povrch maximálně 100 metrů od zvoleného místa. Běžné moduly podle japonské tiskové agentury Kjódó mají často přesnost přistání několik kilometrů.

V oblasti jižního pólu Měsíce loni úspěšně přistál indický modul Vikrám, ruské Luně-25 se naopak přistání nezdařilo. Dopravit svou technologii na Měsíc dokázaly kromě Indie již dříve Spojené státy, Rusko (Sovětský svaz) a Čína.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi