Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vědci hovoří o nové pandemii: V permafrostu byl virus zamrzlý několik tisíc let!

Autor: lim - 
22. ledna 2024
17:32

Vědci varují před starobylým virem uvězněným v sibiřském permafrostu, který by se již brzy vlivem globálního oteplování mohl uvolnit a způsobit tak novou smrtící pandemii. Francouzský genetik Jean-Michel Claverie uvádí, že tání arktického ledu mimo jiné představuje také obrovské riziko pro lidské zdraví.

Jogurt v permafrostu vydrží i 50 000 let

Odborníci již dlouho hovoří o riziku zavlečení starověkých patogenů do moderního světa. Boj s nimi může být podle vědců velmi obtížný, vzhledem k tomu, jak se liší od moderních patogenů. Jedním z nich jsou tzv. „metuzalémské mikroby“, které v permafrostu zůstaly zamrzlé po desítky tisíc let, informuje Daily Mail.

„Zásadní je, že zmrzlá půda je chladná, tmavá a chybí v ní kyslík, což je ideální pro uchování biologického materiálu,“ uvedl genetik z univerzity v Aix-Marseille Jean-Michel Claverie. „Do permafrostu můžete dát jogurt a může být jedlý i po 50 000 letech,“ dodal.

Carpenterova Věc?

Francouzský genetik dále zmínil, že mizení arktického ledu způsobené globálním oteplováním představuje obrovské riziko pro lidské zdraví: „Tání umožňuje nárůst lodní dopravy a průmyslového rozvoje na Sibiři. Plánují se tam obrovské těžební operace, v rámci kterých se prorazí hluboké díry do permafrostu, aby se mohla vytěžit ropa a ruda. Těžba může uvolnit obrovské množství patogenů. Horníci budou chodit dovnitř a viry dýchat. Následky by mohly být katastrofální.“

V loňském roce vědci z Ruska, Německa a Francie identifikovali šest starobylých nemocí uvězněných v permafrostu, které mají potenciál způsobit nevýslovnou spoušť. Ačkoli je pravděpodobnost pandemie vzácná, výzkumy tvrdí, že při současném tempu uniknou z permafrostu čtyři sextiliony buněk ročně.

Podívejte se na antarktickou galerii:

Video  Loď má na palubě posádku a 68 členů vědecké expedice, která směřovala k další z australských základen Davis.  - Reuters
Video se připravuje ...

Uživatel_5678177 ( 22. ledna 2024 18:43 )

Zase ty *** straší lidi......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání