Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zaměstnanci OSN se podíleli na teroru v Izraeli? Dostali výpověď, úřad přichází o peníze ze světa

Autor: ČTK - 
27. ledna 2024
21:54

Čím dál více zemí pozastavuje financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Vedle USA, Austrálie, Kanady či Itálie se rozhodly pozastavit financován také Británie a Finsko a Německo, píší média. O postoji Itálie na síti X informoval italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Rozhodnutí následuje po obviněních, že někteří pracovníci UNRWA byli zapojeni do teroristického útoku palestinského militantního hnutí Hamás na jihu Izraele. Izrael dnes na základě toho obvinění uvedl, že si přeje, aby UNRWA ukončil své působení v Pásmu Gazy. Hamás tento krok odsoudil.

Izraelská tvrzení, že se pracovníci UNRWA podíleli na útoku ze 7. října, označilo britské ministerstvo zahraničí za šokující. „Spojené království dočasně pozastavuje jakékoliv budoucí poskytnutí prostředků UNRWA, než prověříme tato znepokojující tvrzení,“ uvedlo ministerstvo.

„Italská vláda pozastavila financování UNRWA po brutálním útoku na Izrael 7. října,“ napsal Tajani. Dodal, že někteří italští spojenci už učinili stejné rozhodnutí. „Zabýváme se humanitární pomocí palestinskému obyvatelstvu a chráníme bezpečnost Izraele,“ uzavřel.

Izraelská vláda chce „zajistit, aby se UNRWA po válce mezi Izraelem a Hamásem už neúčastnila“ řešení situace na palestinském území, uvedl šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac na síti X. Dodal, že Izrael se bude snažit získat podporu USA, EU a dalších států k tomu, aby aktivita UNRWA v Pásmu Gaza skončil.

Kac také přivítal rozhodnutí zemí, které pozastavily financování UNRWA, a vyzval další státy k obdobnému kroku. „OSN by měla okamžitě vyhodit špičky UNRWA a zahájit nezávislé a transparentní vyšetřování,“ uvedl podle serveru The Times of Israel šéf izraelské diplomacie. Podle něj je mnoho zaměstnanců úřadu OSN členy Hamásu, kterému pomáhají při teroristických aktivitách.

„Vyzýváme země, které oznámily ukončení podpory UNRWA, aby své rozhodnutí okamžitě zrušily,“ napsal dnes na síti X generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Husajn Šejch. Tato rozhodnutí podle něj s sebou nesou velká politická rizika a ohrožují poskytování humanitární pomoci.

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini ve čtvrtek oznámil, že úřad dal výpověď svým zaměstnancům, kteří se podle Izraele podíleli na teroristickém útoku na jihu Izraele ze 7. října. UNRWA neupřesnil počet zaměstnanců a spolupracovníků, se kterými ukončil smlouvy.

„Americké ministerstvo zahraničí dočasně pozastavilo další financování UNRWA, zatímco prošetřujeme tato podezření,“ reagoval téhož dne mluvčí americké diplomacie Matthew Miller. Aktivity UNRWA jsou financovány příspěvky států. Největšími dárci byly v roce 2022 USA, Německo a Evropská unie.

Své velké znepokojení vyjádřila i unijní diplomacie a Evropská komise. Zásahy do financování ale EU zatím neoznámila.

UNRWA má klíčovou roli v distribuci humanitární pomoci v Pásmu Gazy. V jeho areálech se také nachází uprchlíci, kteří kvůli bojům opustili své domovy.

Video  Izraelská armáda provedla razii v domě velitele Hamásu.  - x/AvichayAdraee
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi