Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Paříž v „obležení“ stovek traktorů. Zemědělci spustili obří protest, policie je v pohotovosti

Aktualizováno -
29. ledna 2024
19:42
Autor: ČTK - 
29. ledna 2024
07:05

Francouzští zemědělci dnes odpoledne zahájili blokádu hlavních silničních tahů vedoucích do Paříže, kterou chtějí dosáhnout splnění svých požadavků. Podle agentury AP farmáři pomocí traktorů a žoků slámy obklíčili metropoli a hodlají pokračovat v úterý. Ministerstvo vnitra se snaží zabránit vjezdu zemědělských strojů do velkých měst a nasadilo až 15.000 policistů. Prezident Emmanuel Marcon se kvůli situaci odpoledne mimořádně sešel s ministry. Ve čtvrtek o ní bude jednat v Bruselu s předsedkyní Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, oznámil Elysejský palác. Další opatření na podporu farmářů by francouzská vláda mohla oznámit v úterý.

Podle webu listu Le Monde se do protestní akce zapojí na 800 traktorů, které mají blokoval osm příjezdových tras do Paříže ze všech směrů. Odbory slíbily „obléhání“ Paříže.

Francouzští farmáři protestují od minulého týdne a neuklidnily je ani ústupky, které ohlásil v pátek premiér Gabriel Attal. Francouzská vláda se například vzdala plánu na zvýšení daně na naftu pro zemědělské účely. Další opatření na pomoc farmářům vláda bude pravděpodobně oznamovat od úterý, řekla dnes podle agentury Reuters mluvčí vlády Prisca Thevenotová.

Premiéra Attala a ministry zemědělství a pro ekologickou transformaci pozvaly na dnešní večer podle agentury AFP na schůzku dvě hlavní zemědělské odborové organizace v zemi, FNSEA a Mladí zemědělci.

Macron bude ve čtvrtek o krizi v zemědělství a unijních opatřeních na podporu zemědělců jednat s šéfkou Evropské komise von der Leyenovou, oznámil dnes Elysejský palác. Jednání, které se uskuteční na okraj mimořádného summitu EU k unijnímu rozpočtu, se bude týkat hlavně vyjednávané obchodní dohody mezi EU a jihoamerickým blokem Mercosur, vyčleňování půdy na úhor a o dovozu zemědělských produktů do unie z Ukrajiny. Macron podle svého kabinetu trvá na tom, že uzavřít dohodu s Mercosurem je v dané situaci nemožné.

Šéfové hlavních francouzských zemědělských svazů tvrdí, že dosavadní kroky nejsou dostačující. Chtějí například rovné podmínky pro levné produkty dovážené z Ukrajiny či zemí Mercosur. Kritizují i požadavky spojené s přechodem EU k ekologičtějšímu zemědělství.

Dnešní akci zorganizovaly místní skupiny velkých zemědělských svazů FNSEA a Mladí zemědělci z Paříže a okolí. Podle AFP byly dnes mezi prvními zablokovanými tahy úsek dálnice A13 asi 60 kilometrů severozápadně od metropole a dálnice A4 30 kilometrů východně od Paříže.

„Obležení Paříže je symbolická akce odkazující na vojenskou operaci. Všechno je do detailu zorganizované, nepřipustíme žádný exces,“ řekl podle Le Monde médiím šéf organizace Mladých zemědělců z metropolitního regionu Ile-de-France Clément Torpier. Dodal, že zatímco začátek akce je přesně stanoven, u konce tomu tak není. Zemědělci chtějí podle něho udržet blokádu do chvíle, než vláda přistoupí na jejich požadavky.

Ministr vnitra Gérald Darmanin v neděli prohlásil, že policie bude proti zemědělcům postupovat mírně a zasáhne jen při ohrožení života či ničení majetku. K tomu se řadí i útoky na zahraniční kamiony včetně českých, kvůli nimž s francouzskými představiteli minulý týden hovořil český ministr zemědělství Marek Výborný. Policie chce také zabránit blokádě cest na pařížská letiště či významný trh v Rungis.

Video  Fiala: Protest lékařů? Nešlo jen o peníze! Vložil jsem se do toho, když hrozil pat.  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

krapotkin ( 29. ledna 2024 12:23 )

Francouzská vláda ustoupila od zdražení ? To česká vláda krade ve velkém. Napřed slibovali létající rakve za 89 miliard, pak za 100 miliard, ještě na podzim to bylo 129 miliard a dneska je to už 150 miliard. Kolik se z těch peněz zadřelo za nehty b. b. a válečné štváčce Černochové ?

Celebrity-chachacha ( 29. ledna 2024 08:56 )

Držím palce .
Totiž akciemi se nenažerete.

Zobrazit celou diskusi