Česká pošta by mohla hlavní budovu v pražské Jindřišské ulici nabídnout formou elektronické aukce. „Zájem na prodeji stále trvá, nespěcháme na to, ekonomicky na tom závislí nejsme. Cena bude vycházet z odhadního posudku, tedy stejná jako dosud. Nyní je ale důležité zvolit formu prodeje,“ řekl Vitík. Odhadní cena budovy na rohu Jindřišské a ulice Politických vězňů je 1,538 miliardy korun.

Do tendru na koupi budovy pošty v Jindřišské ulici se zájemci měli registrovat do 20. prosince, jinak nemohli podávat obálky s nabídkami. Na začátku ledna pošta oznámila, že se nepřihlásil žádný zájemce. Vedení Prahy, které již dříve projevilo zájem o několik nabízených budov pošty, mělo možnost dorovnat nejvyšší nabídku ve výběrovém řízení na sídlo pošty v centru města. Nakonec ale město oznámilo, že se o budovu nemůže dále ucházet.

„Důvodem je především nedostatek prostoru pro úřad při zachování pobočky České pošty v objektu, ale také nevyhovující dispoziční řešení nebo skutečnost, že nejsou splněny veškeré požadavky na objektovou bezpečnost,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Celková podlahová plocha objektu v Jindřišské ulici je podle něj sice srovnatelná se stávajícími prostorami úřadu, ale po odečtení plochy potřebné pro pobočku pošty už je zbývající část budovy pro magistrát nedostatečná. Až po podrobném nastudování dokumentace k tendru se také podle mluvčího města projevily nedostatky v dispozičním řešení budovy pro potřeby magistrátu. Rozsah úprav nutných pro modernizaci a související náklady převyšují původní předpoklady. Dispozice objektu podle Hofmana rovněž neumožňuje zabránit prolínání jednotlivých provozů a nelze zajistit nezbytná bezpečnostní opatření.

V roce 2022 skončilo hospodaření České pošty ztrátou 1,7 miliardy korun a propad podnik očekává i za loňský rok. Do dvou let se má podnik transformovat na provozovatele poboček a komerční Balíkovnu.

Fotogalerie
29 fotografií