Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kalifornii pustoší lijáky a vichr síly hurikánu. Bez proudu je skoro milion lidí

Autor: ČTK - 
5. února 2024
07:58

Silný déšť a vítr o síle hurikánu v neděli místního času zasáhly většinu území amerického státu Kalifornie. Kvůli popadaným drátům elektrického vedení dnes zůstává bez proudu zhruba 900 000 odběratelů. Výstraha před povodněmi platí v Los Angeles, San Francisku i v dalších oblastech, píše server stanice CNN.

Meteorologové předpovídají silné deště ještě na další dva dny. Kalifornii zasáhla atmosférická řeka, jak se tento typ bouře označuje, už podruhé za jediný týden.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom vyhlásil stav nouze v osmi okresech, v nichž žije 20 milionů lidí. Výstraha před život ohrožujícími povodněmi platí pro zhruba 11 milionů Kaliforňanů, v údolích už začaly evakuace prvních obyvatel.

V okolí San Franciska bouře vyvrátila stromy, vítr v poryvech dosahoval rychlosti až 128 kilometrů za hodinu, uvedla agentura AP. Proud vody smýkal zaparkovanými auty a ulicemi se valily proudy bahna. Ušetřeno nezůstalo ani San Diego, odkud je záběr psa čekajícího na záchranu na střeše domu.

Los Angeles zasáhly nejsilnější deště právě během večera udílení hudebních cen Grammy a hosté ve slavnostních róbách jen těžko hledali úkryt před prudkým a všudypřítomným deštěm a větrem. Kvůli nepříznivé předpovědi byl na dnešek zrušen golfový turnaj Pebble Beach Pro-Am série PGA Tour, píše agentura Reuters.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi