Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami. Velké nevládní zemědělské organizace se od protestu distancovaly.

Do Prahy podle Jandejska přijede 600 až 1000 traktorů či další zemědělské techniky. Využijí pro to šest tras, a to ze směru od Českých Budějovic a Tábora, Strakonic a Písku, od Slaného, Lovosic, podél D11 ve směru od Hradce Králové a od Pardubic a Havlíčkova Brodu. K budově MZe se farmáři podle mluvčího akce Daniela Sterzika budou přesouvat po celé ráno a dopoledne. Na MZe předají dopis ministrovi a kolem 11:30 s technikou odjedou na odstavné plochy na nábřežích Edvarda Beneše a Kapitána Jaroše. Zhruba od 15:00 do 17:00 se uskuteční také demonstrace zemědělců na Malostranském náměstí a ve 20:00 na témže místě tisková konference organizátorů protestu.

Akce měla původně trvat do čtvrtka 22. února, organizátoři ale protesty ve středu a ve čtvrtek odřekli. V úterý se pak uskuteční asi jen v omezeném rozsahu, a to na Malostranském náměstí či v jeho okolí. Na dodržování veřejného pořádku i pravidel silničního provozu při přesunu zemědělské techniky budou v pondělí dohlížet stovky policistů, včetně členů antikonfliktního týmu. Policie uvedla, že na dálnice nepovolí vjezd vozidlům, která nesplňují zákonné požadavky.

Pražský dopravní podnik v souvislosti s protesty neplánuje úpravy v MHD. Ani státní železniční dopravce České dráhy v pondělí nenasadí více spojů či vozů. Podle drah není pražský železniční uzel dimenzovaný na další zvýšení kapacity. Dufek v pátek řekl v České televizi, že protestující nebudou blokovat průjezd hromadné dopravy.

„Požadujeme, aby vláda deklarovala, že chce učinit kroky k záchraně českého zemědělství. A očekáváme, že změní svůj postoj z lokaje Green Dealu na odpůrce Green Dealu,“ řekl ČTK už dříve Sterzik. Zemědělcům vadí rozdílně nastavené dotační prostředí v zemích EU i požadavky Zelené dohody pro Evropu. „Zahrnuje například omezení používání hnojiv na polovinu. Toto stanovení v procentech je ale nesmyslné,“ řekl.

Agrární komora (AK), Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se od pondělního protestu distancovaly. Ve čtvrtek 22. února se připojí ke společným evropským protestům proti politice EU, kdy farmáři se svými stroji vyjedou v kolonách na hranice. Protest podle prezidenta AK ČR Jana Doležala bude spíše symbolický a neklade si za cíl hranice zablokovat. Kromě farmářů z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Litvy a Lotyšska se do protestu zapojí také zemědělci z Rumunska, Bulharska, Slovinska či Chorvatska.

Video
Video se připravuje ...

Zemědělci nasadili proti hrabošům drony. Martin Žemlička

Fotogalerie
9 fotografií