Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vláda schválila pět členů do orgánu kontroly tajných služeb a projednala modernizaci Gripenů

Aktualizováno -
28. února 2024
16:49
Autor: ČTK - 
28. února 2024
08:18

Vláda schválila pět kandidátů do orgánu kontroly tajných služeb. S pětičlenným nezávislým orgánem počítá legislativa od roku 2018, zatím nebyl obsazen. Vláda schválila také memorandum o porozumění s Moravskoslezským krajem a Třineckými železárnami u modernizace provozu. Dohoda neznamená příslib peněz. Ministři rovněž dostali informaci o veřejné zakázce, která se týká modernizace letounů JAS-39 Gripen, zabývat se budou i memorandem o porozumění mezi Třineckými železárnami, vládou a Moravskoslezským krajem.

Vláda na dnešním zasedání schválila pět kandidátů do orgánu nezávislé kontroly tajných služeb. S pětičlenným nezávislým orgánem počítá legislativa od roku 2018, zatím nebyl obsazen. Kvůli přísným požadavkům se nedařilo najít dostatek kandidátů. Na návrh vlády jsou kandidáti voleni Poslaneckou sněmovnou na dobu pěti let. Nikdo nemůže být zvolen víc než dvakrát za sebou a funkce je veřejnou funkcí. O rozhodnutí vlády informoval na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Už v době návrhu mají mít kandidáti prověrku na přísně tajné, uvedl Hladík. Vláda podle něj schválila do funkce bývalou soudkyni Ústavního soud Vlastu Formánkovou, bývalou místopředsedkyni Ústavního soudu a poté šéfku Úřadu na ochranu osobních údajů Ivanu Janů, Jana Kudrnu z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, bývalého ředitele Národního bezpečnostního úřadu Dušana Navrátila a bývalého disidenta Františka Stárka, který působil ve zpravodajských službách v letech 1990 až 2007.

Minulá vláda Andreje Babiše (ANO) v květnu 2021 schválila šestici uchazečů, mezi kandidáty byli především zaměstnanci ministerstev, ale i prezidentské kanceláře. Návrh poslanci neprojednali. „Nastavení požadavků na ty osobnosti není úplně jednoduché naplnit,“ připustil dříve premiér Petr Fiala. Pravidla podle Hladíka „lehce rozvolnila“ novela v roce 2021.

Modernizace letounů JAS-39 Gripen vyjde na 1,028 miliardy korun. Týká se systému identifikace, zabezpečené komunikace, schopnosti tankování za letu ve dne i v noci nebo možnosti využívání zbraňových systémů. O veřejné zakázce na modernizaci dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Vyplývá to z vyjádření ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) po jednání kabinetu a z tiskové zprávy ministerstva obrany.

Česko si 14 švédských letounů pronajímá za zhruba 1,7 miliardy korun ročně, pronájem končí v roce 2027. Česká vláda se Švédskem zároveň jedná o jeho prodloužení do roku 2035, kdy gripeny nahradí 24 amerických letounů F-35, jejichž nákup za 150 miliard korun vláda schválila loni v září a potvrdila podpisem na konci ledna.

Modernizace gripenů je podle ministerstva nezbytná pro další provozování nadzvukových letounů v české armádě. „Bez modernizace by letadla nesplňovala požadavky na plnění úkolů, ke kterým se Česká republika jako člen NATO zavázala,“ uvedla Černochová.

Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, kterým chtějí ocelárny snížit svou uhlíkovou stopu. Ze spolupráce by měly vzejít projekty na modernizaci tamní výroby a snížení její energetické náročnosti. Počítá s tím memorandum mezi vládou, skupinou Třinecké železárny - Moravia Steel a Moravskoslezským krajem, které dnes schválila vláda.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na tiskové konferenci po jednání kabinetu upozornil na to, že memorandum neznamená příslib žádných peněz od státu. „Uvědomujeme si, že proces dekarbonizace a navazující ekonomická transformace klade před český těžký průmysl velké výzvy,“ řekl Síkela.

Podle něj bude možné díky spolupráci vytvořit nové investiční a rozvojové projekty. „Tyto projekty se zaměří na modernizaci výroby, která sníží energetickou náročnost, pomůže kraji se zaměstnaností, posílí naši konkurenceschopnost a lépe ochrání životní prostředí,“ tvrdí Síkela.

„Memorandum není příslibem finanční podpory ze strany státu ani závazkem vypsat speciální dotační programy,“ řekl Síkela. Ministr životního prostředí Per Hladík (KDU-ČSL) doplnil, že projekt může čerpat peníze ze standardních dotačních výzev.

Na programu byly i informace o naplňování strategie romské integrace v roce 2022, zpráva o rodině za loňský rok či informace o pracovní návštěvě ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) ve Spojených státech, která je v plánu v polovině března. Ministři se zabývali i státním podnikem Státní léčebné lázně Bludov.

Kabinet by měl vyhlásit výběrové řízení na státního tajemníka na ministerstvu zdravotnictví, kde 30. dubna vyprší pětiletý mandát nynějšímu tajemníkovi Stanislavu Měšťanovi. Na programu byl i materiál ke jmenování nového rektora Univerzity Hradec Králové (UHK), kterým se má od července na následující čtyři roky stát současný děkan přírodovědecké fakulty Jan Kříž.

Video  Inflace klesla na 2,3 procenta a Fiala se raduje: Konec zdražování a nejistoty z budoucnosti!  - Blesk - Dan Kristl
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 28. února 2024 16:36 )

Jen aby Ukrajinci neudělali "ofenzívu" na Kyjev, protože si budou dobře vědomi toho, co to plánování Zelenského bude stát. Další desetitisíce mrtvých a to se asi s pochopením obyvatel nesetká!!

9876543 ( 28. února 2024 13:21 )

Měla by tahle vláda začít u sebe,..propustit všechny co nainstalovala navíc. A že jich je.

Michelin ( 28. února 2024 13:00 )

Cigán do orboty nepůjde , uživí ho stádo dětí ...👎👎👎🤮🤮🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa