Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zklamaní zemědělci na 7. březen chystají další velký protest! Přijedou do Prahy opět traktory?

Aktualizováno -
29. února 2024
21:17
Autor: ČTK, simao - 
29. února 2024
13:22

Vedení Agrární komory ČR a Zemědělského svazu vyzvalo zemědělce, aby zahájili přípravu na protestní akce 7. března v Praze. Pokud ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) předloží konkrétní návrhy na podporu zemědělství, protest se konat nemusí, uvedli zástupci organizací po dnešním jednání se šéfem resortu, které je zklamalo. A představili pět požadavků, které vůči Výbornému a vládě mají. Konkrétní podobu protestní akce by zástupci zemědělců měli představit v úterý. Zatím předpokládají, že do Prahy opět přijede zemědělská technika a že se bude konat demonstrace a protest před Úřadem vlády.

  • Čeští zemědělci jsou rozdělení. Minulé pondělí 19. února vyrazila část z nich protestovat do Prahy s traktory a před ministerstvo zemědělství, někteří pak následně na Malostranské náměstí. Od blokády a protestu se ale velké nevládní zemědělské organizace distancovaly.
  • Proti zemědělské politice EU pak minulý čtvrtek 22. února protestovali v regionech a na hranicích další čeští zemědělci spolu s farmáři ze Slovenska, Polska a Maďarska nebo i Litvy a Lotyšska.
  • Ministr zahraničí Marek Výborný (KDU-ČSL) s nimi prý souzní, co se týká byrokratické zátěže a množství unijních kontrol. Cíle unijní Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), proti kterým také zemědělci protestovali, musí být reálné, míní Výborný.
  • Z dnešního jednání s ministrem, ke kterému upínaly pozornost Agrární komora (AK ČR) a Zemědělský svaz, však odešli zemědělci zklamaní.
  • Z údajů na webu Prahy vyplývá, že Zemědělský svaz už na březen několik shromáždění ohlásil. Ve čtvrtek 7. března jsou nahlášené akce před ministerstvem zemědělství, před úřadem vlády, na Malostranském a Václavském náměstí a také na Letenské pláni.
  • Na stejných místech jsou pak shromáždění hlášená po celý týden od 11. do 15. března. Na každém z nich organizátoři předpokládají účast zhruba 1000 lidí. Oficiální účel akcí zní „Upozornění na situaci v zemědělství a špatné nastavení společné zemědělské politiky“.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha po jednání s ministrem zemědělstvím Markem Výborným (KDU-ČSL) uvedl, že zemědělci mají vůči ministrovi a vládě pět konkrétních požadavků.

Pět požadavků

Zemědělci požadují podpořit zaměstnanost na venkově prostřednictvím sociálního pojištění, nekrátit národní podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit úroveň zdanění půdy na původní úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky EU.

Čtvrtým požadavkem je, aby premiér a ministři zemědělství a průmyslu aktivně hájili zájmy českých zemědělců v jednání o obchodní dohodě s Ukrajinou. Posledním požadavkem je, že pokud Evropská komise umožní navýšit mimořádnou pomoc zemědělcům z evropských či národních zdrojů, aby tak Česká republika učinila v maximální možné výši.

Zklamání a přípravy na demonstraci

Prezident AK ČR Jan Doležal od dnešního jednání s Výborným očekával konkrétní návrhy pomoci českému zemědělství. „Ale já jsem tam slyšel jen nějaké obrysy,“ uvedl. Jednání proto označil za zklamání.

Zástupci zemědělců dnes vyzvali k přípravě protestní akce na příští čtvrtek 7. března. „Pokud by pan ministr přišel opravdu s konkrétními návrhy, tak se ta demonstrace nemusí konat,“ uvedl Pýcha.

Výborný: Jednáme a jednat budeme

Ministr Výborný ve čtvrtek odpoledne řekl novinářům, že zástupcům Agrární komory a Zemědělského svazu bude schopen v řádu hodin sdělit, zda se dohodl na některých návrzích podpory sektoru s koalicí. „Budeme jednat teď večer, možná i zítra,“ řekl ministr.

„Investiční podporu - v objemu až tří miliard korun - plánujeme letos zacílit na střední podniky, které jsou na tom aktuálně nejhůře, na tom panuje koaliční shoda. Některé věci jsou ale ještě v jednání, aktuálně probíhá koaliční debata nad některými nástroji, které by zemědělcům pomohly,“ uvedl Výborný ve vyjádření pro ČTK. „Výsledek očekávám v průběhu několika hodin, zemědělce s ním seznámím v průběhu zítřka (pátku),“ poznamenal ministr.

Omezení na kuřecí, cukr a vejce z Ukrajiny?

„Co se týče témat zmíněných zástupci zemědělských organizací, podporuji, aby Evropská komise navýšila podporu zemědělcům z evropského rozpočtu,“ sdělil Výborný.

„Pokud jde o dovozy zemědělských komodit z Ukrajiny, nově bude prodloužení bezcelního režimu obsahovat omezení v oblasti dovozu kuřecího masa, cukru a vajec. Podporuji i to, aby podobné omezení platilo i v případě obilovin. Pokud jde o požadavek na nekrácení národních podpor, podařilo se mi je pro letošní rok udržet na úrovni loňského roku,“ doplnil.

Video  Vláda brutálně vyhloubila příkopy! EU má problém, řekl Blesku o protestech šéf Zemědělského svazu  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Výborný i před jednáním avizoval, že se debata o návrzích na podporu zemědělství v koalici stále ještě vede. Agrární komoru a Zemědělský svaz proto měl Výborný na dnešní schůzce požádat o to, aby se svoláním protestů farmářů proti národní politice ještě počkaly. 

„Musím říct, že intenzivní politická jednání se vedou, ale nemáme všechny body ještě prodiskutované,“ varoval Výborný před jednáním. Zatím se podle něj koalice shodla na tom, že by podpora měla být více zaměřena na středně velké podniky a na nutnosti snížit byrokratickou zátěž.

„Zemědělci už nám začali jezdit po polích. To znamená, že pokud chceme zemědělce zapojit do protestů, tak nám už moc času nezbývá,“ avizoval Pýcha před dnešním jednáním.

Například ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš už dříve řekl, že by zrušení danění zemědělských dotací v konečném důsledku nahrálo spíše velkým podnikům, které ve snaze dosáhnout na vyšší podporu skupují malé a střední podniky, řekl.

„Podpoříme jakýkoliv smysluplný návrh, který zemědělcům pomůže, ale chci upozornit, že jsou tady další sektory, které jsou ve velkých problémech,“ uvedla už dříve předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Do Prahy opět zamíří zemědělská technika?

Konkrétní podobu protestní akce by zástupci zemědělců měli představit v úterý. Zatím předpokládají, že do hlavního města přijede zemědělská technika, že se bude konat demonstrace a protest před Úřadem vlády.

Doležal zdůraznil, že demonstrace nemá být politická, ale má směřovat ke splnění konkrétních požadavků. Podle Pýchy by zemědělci protestovali tak dlouho, dokud by jim vláda nevyhověla. „Momentálně na nás vnímáme obrovský tlak, aby protesty byly. Zemědělci si uvědomují, že se o nich nerozhodne na poli, ale na Úřadu vlády,“ uvedl Pýcha.

Video  Stovky zemědělců blokovaly svými traktrory Prahu. Ministr Výborný čelil výzvák k demisi  - Lukáš Červený, Tomáš Belica/Blesk TV
Video se připravuje ...

Zástupci svazů počítají s velkou účastí, přestože zrovna začínají přípravy na jarní práce. K účasti na protestu Doležal vyzval také Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků a členy Asociace soukromého zemědělství i nečleny jakékoliv další organizace.

Proti zemědělské politice Evropské unie protestovali čeští zemědělci už minulý čtvrtek, kdy k hranicím se Slovenskem, Polskem a Německem vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky. Farmáři protestovali také v centrech některých velkých měst.

O tři dny dříve část zemědělců demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze a stovkami traktorů částečně zablokovala magistrálu. Od tohoto protestu se hlavní zemědělské organizace distancovaly.

Video  Ministr Marek Výborný promluvil před ministerstvem zemědělství (19. února 2024).  - Blesk.cz - Daniel Šesták
Video se připravuje ...

Petr Dyk ( 2. března 2024 20:54 )

Babišův Agrofert řadu let kvete zejména díky obrovským dotacím. A víte proč má Babiš tolik právníků? Aby mu vyhrávali soudy, které by normálně prohrál. Jako nedávno Čapí hnízdo. Jenom hlupák může věřit Babišovi to co je každému zřejmé, že získání dotace na Čapí hnízdo byl podvod. Proto Babiš tak štědře platí své právníky, aby mu vyhrávali i v situacích, které by každý jiný občan prohrál. Jo, peníze a moc jsou neporazitelné.

Petr Dyk ( 2. března 2024 14:18 )

krapotkin je svými výblitky známý. Tomu by snad pomoh jedině Chocholoušek.

Petr Dyk ( 2. března 2024 14:16 )

A zbyde jim čas a nafta na práci na poli? No třeba se Bureš plácne přes kapsu a podojí trošku svůj Agrofert a chudobným zemědělcům zaplatí aspoň naftu.

Miloslav Podhola ( 1. března 2024 13:58 )

Zemědělci za své zájmy bojují, ale odbory, pod Stredulou, jsou liknavě a line. Již dávno mohly stávkovat za vyšší platy a lidštější politiku Fialový vlády.

krapotkin ( 1. března 2024 10:44 )

Kluci zemědělský, pomůže vám (i celé ČR), když budete mít na traktorech bazuky, minomety a kulomety, abyste tuhle vládu zločinců zlikvidovali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa