Galina Malkhasyan (40) má už dvě dospělé dcery, z nichž jedna pracuje jako zdravotní sestřička na neurologii v pražském Motole. Na syna se těšila, bohužel těhotenství provázely od počátku problémy. „Krvácela jsem od čtrnáctého týdne, nikdo nevěděl proč,“ vzpomíná statečná maminka. Porod se rozběhl v pětadvacátém týdnu a už nebylo možné ho zastavit.

Rayanek přišel na svět přirozenou cestou, vážil ale pouhých 650 gramů. Po necelých třech týdnech šel na první operaci střev. „Vše vypadalo nadějně. Po měsíci jsme se už těšili na propuštění domů, jenže přišla další rána – neprůchodnost střev v místě spojení. Následovalo pět operací a odstranění velké části střeva,“ uvádí maminka Galina.
Video
Video se připravuje ...

Jak probíhá předčasný porod? Videoredakce ženských webů

Zákeřná epilepsie

U donošeného zdravého miminka měří tenké střevo asi 240 cm a tlusté pak asi 40 cm. Bohužel Rayankovi zbylo jen 45 centimetrů, což nestačí k tomu, aby vstřebal živiny. Proto musí přijímat výživu do žíly, což zabere 15 hodin z každého dne.

Další trápení přinesla epilepsie, která se u chlapečka projevila. „Když přišla, jako by zapomněl všechno,co se do té doby naučil. Přestal se přetáčet, nereagoval na mě,“ říká maminka. Lékaři teď hledají léky, které by mu pomohly zvládat záchvaty.

Speciální rehabilitace

Říká se, že maminky jsou andělé bez křídel. Pro svoje děťátko jsou ochotné pohnout světem, jen aby mu bylo lépe. Platí to i pro Galinu, která se rozhodla, že udělá všechno pro to, aby se Rayankův stav navzdory všem špatným kartám, které do života dostal, co nejvíce zlepšil. Dobře však ví, že to bez tvrdé práce nepůjde. Pomáhají speciální neurorehabilitace, které ale neproplácí zdravotní pojišťovna. Bohužel chlapečkův otec se s postižením syna nedokázal smířit, a tak Galina zůstala na všechno sama.

Neuvědomuje si polovinu těla

Zdravé dítě samo leze, objevuje svět a tím přirozeně cvičí. Rayanek potřebuje k tomu, aby se mohl posouvat ve vývoji, speciální pravidelnou rehabilitaci. „Je to naše sluníčko. Rád se směje, cvičení ho baví,“ říká fyzioterapeutka Irena Liscová z pražského neurorehabillitačního Centra Sarema. Kvůli poškození mozku si Rayanek zatím příliš neuvědomuje jednu polovinu těla. Až se to naučí a posílí svaly, mohl by jednou i třeba sám sedět.

Víte, že

Podat pomocnou ruku Rayankovi a jeho mamince může každý prostřednictvím dárcovské platformy Donio.

Fotogalerie
9 fotografií