Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tři zraněné Čechy převezli z Ukrajiny do Prahy: Těžká nehoda při humanitární pomoci!

Aktualizováno -
16. března 2024
20:29
Autor: simao, ČTK, jko - 
16. března 2024
16:45

Podle zpravodajské agentury Aktu.cz dopravili dnes do Prahy trojici Čechů, kteří utrpěli zranění na Ukrajině. Převezeni byli do Ústřední vojenské nemocnice. Na Ukrajině, napadené Putinovou armádou, pomáhali s humanitární pomocí. Měli však těžkou nehodu. Profil české dobrovolnické organizace Team 4 Ukraine na sociální síti X pak přiblížil, k čemu v oblasti Záporoží došlo - k hrůzostrašné nehodě, kdy po čelním střetu dvou vozidel vyvázli Češi zázrakem!

„V sobotu ve čtvrt na tři odpoledne vzlétl z polského Řešova český vojenský letoun Casa. Na palubě byli tři zranění Češi, kteří vozili na Ukrajinu humanitární pomoc,“ uvádí agentura Aktu.cz.

Ke zranění Čechů došlo při vážné dopravní nehodě, na Ukrajině pak měl zůstat čtvrtý člověk - v tomto případě však nešlo o českého státního příslušníka, ale o Ukrajince.

Tři čeští dobrovolníci

Zpravodajská agentura Aktu.cz uvádí, že zranění Čechů jsou středně těžká až těžká. „Armáda ČR dnes během letu z polského Řešova přepravila tři české občany, kteří byli zraněni při autonehodě na Ukrajině. Ke zdravotnímu stavu nemáme oprávnění se vyjadřovat, dotyční jsou ale mimo ohrožení života,“ potvrdil pro Blesk David Polák z ministerstva obrany.

Můžeme potvrdit, že na řešení tohoto konzulárního případu se podíleli naši diplomaté ze zastupitelských úřadů v Kyjevě, ve Lvově a ve Varšavě, kteří mimo jiné zajišťovali převoz zraněných přes Ukrajinu. Jde o tři české dobrovolníky, při nehodě byl zraněn také čtvrtý dobrovolník - ukrajinský občan, který zůstává v zemi. Do Česka naše občany doprovázel tým lékařů,“ uvedla pro Blesk Mariana Wernerová z ministerstva zahraničí.

Hrůzostrašná nehoda: Čelí střet

Detaily nehody zveřejnil později profil Team 4 Ukraine na sociální síti X. Uvedl, že k nehodě došlo na Ukrajině v oblasti Záporoží.

„Jiné vozidlo večer z protisměru vjelo v plné rychlosti do našeho pruhu a čelně se srazilo s naší dodávkou. Celá posádka vozu je živá, nicméně nehoda způsobila různě závažná zranění, které si vyžádala neodkladné operace v Ukrajině s následným pokračováním v Čechách. Nyní je posádka vozu již v nemocnici v České republice. Chtěli bychom velmi poděkovat za pomoc a přístup Zastupitelského úřadu ČR v Ukrajině, ministerstva zahraničních věcí, jeho týmu i ministryně obrany Janě Černochové a ministerstva obrany za naši repatriaci domů,“ stojí v příspěvku.

Heřmánek: Naše pomoc napadené Ukrajině pokračuje

Jedním ze zraněných je místopředseda Team 4 Ukraine Jan Heřmánek. „Mohu potvrdit, že jsem jeden ze zraněných. Teď už jsem i s kluky v ČR v nemocnici," uvedl na sociální síti X.

I on osobně děkoval ministerstvu obrany a zahraničí za pomoc. „Teď se budu dávat dohromady, abych mohl v životě fungovat, jako před nehodou. Určitě to ale nebude hned… Naše pomoc napadené Ukrajině dál pokračuje," vzkázal rozhodně.

Další ruské útoky

Rusové přitom dál pokračují v útocích na Ukrajinu. Nejméně 20 lidí zemřelo při pátečním útoku na významný černomořský přístav Oděsa. Podle šéfa tamní oblastní správy Oleha Kipera je dalších 75 zraněných.

„Naše obranné síly jistě udělají všechno, aby zajistily, že ruští vrazi dostanou naši jasnou odpověď,“ reagoval podle Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

9:25
27. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
27. 4. 2024

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
27. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Kompletní online

Video  Národní bezpečnostní poradce Pojar pro Blesk: Ukrajina je teď pod tlakem.  - Blesk TV/Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa