Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Německu mohou legálně pěstovat konopí. Turistiky se Vobořil nebojí. Kdy přijde změna v Česku?

Autor: Alena Hechtová - 
23. března 2024
05:00

A je to. Německo se stane devátou zemí na světě, kde je rekreační užívání marihuany legální. Dospělí lidé v Německu podle nové právní úpravy mohou mít doma až 50 gramů konopí a pěstovat tři rostliny pro svou potřebu. Vznikat mohou i pěstitelské kluby. Jak se změna projeví v Česku? A bude konopí legální i u nás? Na to odpovídal národní protidrogový kooerdinátor Jindřich Vobořil.

Německo od 1. dubna částečně legalizuje užívání konopí pro rekreační účely. Po únorovém souhlasu poslanců Spolkového sněmu v pátek otevřely cestu k liberalizaci i německé regiony ve Spolkové radě. Jednání rady bylo ostře sledované, neboť spolkové země vedené konzervativní vládou chtěly legalizaci zablokovat.

Dotkne se to nějak i Česka? Blesk zprávy se zeptaly odborníka na drogovou problematiku a národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila (ODS).

Odrazí se podle vás tento krok i u nás? Může to změnit třeba dostupnost marihuany, když je to sousední země?

Hodně se toho obávají Francouzi. I proto na Německo tlačili, aby prodej byl hodně regulovaný. V tom zákonu to je, cizinci kupovat marihuanu nebudou legálně moct, dostupná bude jen místním občanům, Němcům.

Zákon zřejmě znáte, četl jste ho, seznámil jste se s ním?

Ano, setkávám se s kolegy z Německa, kteří to připravili. Jsme v hodně záležitostech ve shodě. Zákon je dost podobný tomu, co předkládám i já pro Českou republiku.

Takže to podle vás může být inspirace do blízké budoucnosti pro české zákonodárce?

Předpokládám, že by mohla. Rád bych předložil expertní komisí již zpracovaný 40stránkový dokument přibližně do 14 dnů. Uvidíme pak, jak vláda rozhodne.

Co přesně zákon v Německu – a potažmo třeba i u nás, pokud by to bylo schválené – mění?

Díky novému zákonu budou moci dospělí lidé v Německu u sebe beztrestně držet 25 gramů konopí, doma pak mohou mít uloženo celkem 50 gramů. K získání konopí budou moci pěstovat nejvýše tři rostliny. Od července navíc začnou fungovat pěstitelské kluby, které budou mít omezený počet členů (500, pozn. red.). Ty budou sloužit jako výdejová místa pro své členy, kteří takto mohou měsíčně získat až 50 gramů. Vznikla tak jakási dohoda, že lidé za pěstování nebudou stíhaní.

Když si shrneme, jaká tam byla do teď situace?

V Německu byla zatím stejně jako v Česku, legální užívání konopí pouze pro léčebné účely. Předepisovat ho tam mohou lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS.

Co je v první verzi zákona o regulaci konopí?

Pravidla samopěstování a fungování takzvaných konopných klubů upravuje první verze zákona o regulaci konopí. Vládní návrh normy představil na jednání skupiny expertů, která se problematikou zabývá, národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Co navrhují Piráti?

Zákaz konopí nás ročně stojí zhruba 2,2 miliardy korun, ale nesnižuje poptávku a nevede k omezení černého trhu. Proto nechrání veřejné zdraví ani nebrání prodeji konopí mladistvým. Kvůli prohibici stát z konopí nemá ani korunu a za 8 let pacientům nezajistil vhodné lékové formy.

Regulací trhu s konopím ročně ušetříme miliony korun za represi a 4 miliardy získáme zdaněním. Omezíme černý trh a z něj plynoucí přístup mladistvých ke konopí. Dospělým uživatelům se dostane ochrany spotřebitele, na jakou jsou zvyklí u běžných produktů.

nadčasový MP ( 25. března 2024 06:42 )

Kdyz tak chtějí a ne chcou! 🤭

nadčasový MP ( 24. března 2024 17:07 )

Němci ano, ale co Novoněmci? Vždyť je to jejich jediný byznys. Budou zakládat pěstitelské kluby jako na běžícím pásu (3 rostliny na hlavu) a členskou základnu nikdo nikdy nedohledá. 😁

nadčasový MP ( 24. března 2024 16:55 )

Z rekreační záležitosti se brzy stává každodenní záležitost a rychlé vymazání krátkodobé paměti u těchto uživatelů následuje. 😨

Petra Fořt Pčolarová ( 23. března 2024 18:52 )

kooerdinátor - a to je jako co? Autor článku asi také hulí dobrý matroš. Nebo nechodil do školy. To fakt už nemáte na to, abyste si zaplatili kvalitní novináře?

Peter Režnický ( 23. března 2024 16:31 )

Přesně...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa