„Amálka a Natálka jsou šestileté holčičky, které měly těžký start do života. Ačkoli bylo mamince od počátku těhotenství špatně, všechna vyšetření byla vždy v pořádku. Do okamžiku akutních problémů spojených s krvácením a předčasného narození holčiček ve 29. týdnu s porodní váhou jen lehce přes kilo,“ představuje příběh Kateřina Klasnová, spoluzakladatelka Nadačního fondu KlaPeto, který výstup Na Sněžku pořádá.

Po půl roce

Ačkoliv se holčičky o svůj život popraly, „... postupně jsme už během dvouměsíčního pobytu v nemocnici zjišťovali, že to dál nebude jednoduché. Ale všichni nás ujišťovali, že to holky doženou...“ vzpomíná maminka holčiček Martina Provazníková (45).

Po půl roce se ale rodiče dozvěděli smutnou diagnózu – dětská mozková obrna. „V šesti měsících nám neuroložka chladně sdělila, že mají DMO. Nic nevysvětlila, jen přísně řekla, že budeme mít dvě těžce postižené ležící děti.“

Pokroky díky cvičení

Těsně před vyřčenou diagnózou začala Amálka s Natálkou rehabilitovat, protože obě byly spastické a málo pohyblivé. „Holčičky mají problém s vyprazdňováním a ani jedna nechodí, ale díky pravidelnému cvičení Vojtovy metody začaly dělat pokroky. Ke každodennímu cvičení navíc rodiče přidali neurorehabilitace na specializovaných klinikách, které znamenaly další posun,“ popisuje Klasnová.

CO HOLČIČKY ZVLÁDAJÍ?

Natálka se zatím vůbec nedokáže pohybovat. „Trochu se plazí, ale kříží se jí nožičky, a tím pádem jí to nejde. Nezvládne uchopit lžičku ani tužku. Klečet vůbec nedokáže, nedrží jí ručička. Mluvit začala až ve čtyřech letech, ale vše stále dohání,“ popisuje maminka Martina s tím, že naopak Amálka leze, dokáže sama klečet, s podporou i sedět na židli. „Zvládne se s vidličkou najíst. Má šikovné ručičky, kreslí anebo si skládá kostičky. Dobře mluví a hodně si i pamatuje,“ dodává.

CELOŽIVOTNÍ DŘINA PRO DĚTI I RODIČE

Dětská mozková obrna znamená pro dítě celoživotní dřinu v podobě cvičení a pro rodiče nikdy nekončící stres se sháněním finančních prostředků na rehabilitace, léky a kompenzační a zdravotnické pomůcky.

„Když jsou handicapované děti dvě, náklady se násobí. Rodiče nyní pro dvojčátka potřebují finanční pomoc na pořízení invalidních vozíků, na které mají podle pojišťovny nárok až za dva roky a jejichž koupě přesahuje finanční možnosti rodiny. Invalidní vozíky jsou přitom pro jejich život nezbytné – poskytly by Amálce a Natálce nejen větší komfort, ale především možnost lépe se zapojit do běžných denních aktivit a být více samostatné,“ říká ke sbírce Kateřina Klasnová.

NA SNĚŽKU 25. KVĚTNA!

Charitativní pochod na nejvyšší českou horu se letos uskuteční v sobotu 25. května. A půjde se takto pro dobrou věc Na Sněžku už podvanácté! Blesk tuto akci i činnost NF KlaPeto dlouhodobě podporuje.

TRIČKA I ÚČET

Jako každý rok i tento KlaPeto nechalo vyrobit speciální benefiční trička – letos v oranžové barvě! Zakoupit je lze na stránkách www.klapeto.eu za 300 Kč. Přispět můžete samozřejmě také přímo, a to jakoukoliv částkou na transparentní sbírkový účet NF KlaPeto: 2001375049/2010

 

Video
Video se připravuje ...

Mozková obrna u dětí nemusí být vždy překážka při vzdělávání. Videohub

Fotogalerie
5 fotografií