Vlaštovičkami nejezdil donedávna podle předpisů téměř nikdo. Proto tam instalovali nový stacionární radar. Ten od února jede v ostrém režimu. „Zpracovává údaje o průměrné rychlosti vozidel v délce asi 100 metrů,“ říká opavský strážník Marek Dýčka.

Lednové kontrolní měření odhalilo za pouhý měsíc 37 tisíc řidičů překračujících rychlost! Někteří svištěli i dvojnásobně. V únoru se počet přestupků snížil na 1 700...

Novinkou, která na radar upozorňuje, je papundeklový Radar, legendární postava desátníka Waltera Eugena »Radara« O'Reillyho z amerického televizním seriálu M*A*S*H.

Radar chrání

Prý ho tam postavil obyvatel sousední vesnice, jehož manželka zaplatila několik pokut, a on se tak snaží varovat ostatní lidi. Tak praví místní historka.

Radar i Radar tak ale hlavně chrání. Zejména chodce a v prvé řadě komunitu slabozrakých a nevidomých, která žije v Domě sv. Cyrila a Metoděje. Kvůli nim je cedule »Pozor nevidomí« před obcí již několik let.

„Naši nevidomí klienti tu přecházejí silnici z Jarkovic do Vlaštoviček, cítí se bezpečněji. Nový radar nám moc pomohl. Instalace Radara ze seriálu je vtipná, nám se moc líbí, doufáme, že nám taková rarita vydrží,“ řekla vedoucí chráněného bydlení pro opavskou charitu Zuzana Janků. V obci se zároveň s rychlostí snížila také hlučnost.

Vzal ho vítr

Během uplynulého víkendu Radar ze stromu ale zmizel. Nebyl za tím však vandalismus, ale vítr, který strhl maketu a shodil ji do příkopu. „Vrátili jsme Radara zpátky na místo a lépe ho upevnili, aby nedošlo k opětovnému pádu,“ podotkl strážník Dýčka.

VIDEO: Řidič v peugeotu projel kolem policistů rychlostí 201 km/hod.

Video
Video se připravuje ...

Řidič v peugeotu projel kolem policistů rychlostí 201 km/hod. Policie ČR

Fotogalerie
10 fotografií