Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kdo je Viktor Medvedčuk? Mediální magnát s pohádkovým jměním a vášní pro luxusní plavidla

Autor: vja, ČTK - 
28. března 2024
05:00

Úspěšný podnikatel, vlastník medálního impéria nebo manžel populární moderátorky. I tak by se dal definovat ukrajinský oligarcha a miliardář Viktor Medvedčuk (69). Podle ukrajinské mutace časopisu Forbes jeho majetek okolo roku 2021 dosahoval hodnoty přibližně 620 milionů USD (asi 14,511 miliardy korun).

Původ Medvedčukova bohatství lze vystopovat až na začátek 90. let, kdy si jako vystudovaný právník založil vlastní advokátní kancelář BIM. Mezi lety 1990 až 1997 dokonce stál v čele Advokátní komory Ukrajiny. Následně byl spoluvlastníkem banky, fotbalového klubu FK Dynamo Kyjev či majitelem televizních stanic 112 Ukraine, NewsOne a ZIK.

Cizí Medvedčukovi není ani angažmá v politice. Mezi lety 2002 až 2005 například šéfoval prezidentské kanceláři Leonida Kučmy. Je zakladatelem proruské nevládky Ukrajinský výběr, přičemž roku 2019 byl zvolen do ukrajinského parlamentu za stranu Opoziční platforma – Pro život.

Medvedčuk je od roku 2003 ženatý se známou moderátorkou zábavních pořadů Oksanou Marčenkovou (49). Ta několik ročníků uváděla pořad Ukrajina má talent (2009–2014) a X Factor (2010–2016). Roku 2018 soutěžila v Tanci s hvězdami (ukrajinské variantě StarDance). S Marčenkovou má dceru Darynu (20), jejímž kmotrem je ruský prezident Vladimir Putin. Z prvního manželství má ještě dceru Irinu (41).

Potrpí si na luxus

Medvedčuk je rovněž nadšenec do luxusních plavidel. V minulosti vlastnil luxusní jachtu o úctyhodné délce 92 m s odhadovanou hodnotou okolo 200 milionů USD (4,65 miliardy korun). Loď Royal Romance postavila v roce 2005 nizozemská loďařská společnost Feadship. Má kajuty pro 14 hostů, místo pro 21 členů posádky a také čtyři metry široký bazén s „vodopádem na zádi“.

Zdá se však, že Medvedčuk o svou chloubu brzy přijde. Začátkem roku 2022 totiž plavidlo zabavilo Chorvatsko, které jej hodlá vydražit (podle Kyjeva ve prospěch Ukrajiny). Soud v chorvatském Splitu podle ukrajinské vlády rozhodl, že Medvedčukova jachta by měla být převedena do vlastnictví ukrajinské agentury pro vymáhání a správu majetku (ARMA). Ta následně „zachová její ekonomickou hodnotu prodejem v dražbě“.

Vlastnil údajně i historický jídelní vůz vyrobený společností Pullman, který měl být narozeninovým dárkem od jeho maželky. V červnu 2022 byla zabavena i jeho soukromá helikoptéra Bell 427 a luxusní tryskáč Gulfstream G650. Oba stroje byly předány k užívání ukrajinské armádě. Medvečuk si také nechal postavit luxusní chatu v Zakarpatské oblasti. V panenské přírodě se nacházejí komplexy dřevěných staveb s okázalým interiérem. Dřevo je kombinováno se sklem,  mramorem a nechybí luxusní bazén. 

V roce 2021 byl Medvedčuk na Ukrajině obviněn ze zrady a vykořisťování zdrojů na Ruskem okupovaném Krymu. Do začátku ruské invaze na Ukrajinu byl následně v domácím vězení, které poté na krátkou dobu opustil. Následně byl zatčen Službou bezpečnosti Ukrajiny (SBU). V září 2022 byl vyměněn za válečné zajatce do Ruska. V polovině dubna 2023 byl vydán zatykač na jeho choť Oksanu Marčenkovou. Figuruje na sankčních seznamech řady států včetně České republiky. Podle dostupných informací měl financovat proruské médium Voice of Europe se sídlem v Praze.

Vizitka: Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk

  • Datum a místo narození: 7. srpna 1954 
  • Rodina: Oksana Mychajlivna Marčenková (známá ukrajinská moderátorka), dvě dcery – Irina (41) (z prvního manželství) a Daryna (20) (s Marčenkovou)
  • Profese: politik, právník a podnikatel
  • Odhadovaný majetek: 620 milionů USD (k roku 2021)

18:47
28. 4. 2024

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
28. 4. 2024

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
28. 4. 2024

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Kompletní online
Video  Ruská chlouba šla ke dnu: Ukrajinci zničili výsadkovou loď Cezar Kunikov.  - HUR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa