„Ačkoliv mnohé aktuálně zaměstnává barvení vajíček či pletení pomlázky, radnice městské části Brno-střed upíná pozornost k vánočním trhům. Jiné to není ani v případě hledání vánočního stromu, s jehož výběrem si chce dát letos městská část obzvláště záležet,“ uvedl mluvčí radnice Brno-střed Michal Šťastný.

100 let od vzniku tradice

Radnice má k tomu hned dva důvody. Jednak si letos město připomene 100 let od založení tradice vánočního stromu na náměstí Svobody a zároveň je hrdá na to, že druhý strom, který stává na Zelném trhu, bývá pravidelně vyhodnocen jako nejhezčí strom Brna.

Brno proto vyzývá veřejnost, pokud má vhodný tip na letošní vánoční strom, aby se obrátila na pracovníky odboru životního prostředí radnice Brno-střed. „Vítěznému dárci zástupci městské části veřejně poděkují při slavnostním rozsvícení vánočního stromu,“ slíbil starosta této městské části Vojtěch Mencl (53, ODS).

Staročeské hřiště i slámová hora

Město si zároveň uvědomuje doslova šibeniční termín blížících se vánočních trhů, které potrvají od 15. listopadu až do 31. prosince. „Máme za sebou velká jednání s prodejci a intenzivně pracujeme na tvorbě programu, aby byl ještě atraktivnější než v minulém roce,“ vysvětlila místostarostka městské části Brno-střed Ludmila Oulehlová (60, ANO). 

Rovnou poodhalila plánované novinky: „Můžu v tuto chvíli prozradit, že se chystáme pro návštěvníky vybudovat dětské hřiště v duchu staročeských Vánoc, nebo svátečně nasvítit památky v čele s kašnou Parnas. Opět bude slámová hora i kluziště na Moravském náměstí,“ slíbila místostarostka.

VIDEO: Na náměstí Svobody přijel na koňském povozu vánoční strom pro Brno.

Video
Video se připravuje ...

Na náměstí Svobody přijel na koňském povozu vánoční strom pro Brno Hynek Zdeněk

Fotogalerie
7 fotografií