Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vězení za článek proti válce: Aktivistu Orlova (70) nenechávají bachaři ani najíst a umýt

Autor: ČTK, mav - 
28. března 2024
15:49

Zdraví ruského ochránce lidských práv Olega Orlova, který je ve vězení za kritiku ruského vedení kvůli invazi na Ukrajinu, se zhoršuje. Uvedla to dnes nevládní organizace Memorial, k jejímuž vedení 70letý aktivista patří. Ruské vězeňské orgány obvinila z nelidského zacházení.

Orlova ruský soud v únoru odsoudil ke 2,5 roku vězení za protiválečný článek, ve kterém označil režim ruského prezidenta Vladimira Putina za fašistický. Proti rozsudku se obránce lidských práv odvolal.

Orlovův zdravotní stav se zhoršuje kvůli vězeňské stravě, která se skládá ze „suchých přídělů“ zalitých horkou vodou, uvedl dnes Memorial.

Podle kolegů je na žádost soudce každé ráno ještě před snídaní odváděn z vazební věznice k soudu - údajně kvůli seznámení se spisem - a zpět ho vezmou až pozdě večer. Často mu ovšem materiály nejsou poskytnuty a on tráví celý den nesmyslně. Má hlad, kvůli neustálému cestování v nevytápěném vězeňském voze je nachlazený a nemá možnost jít na procházku nebo se postarat o osobní hygienu.

Ruské úřady mu navíc znemožňují pravidelný a diskrétní přístup k právnímu zástupci, dodala organizace. „Neustálé Orlovovy cesty k soudu, stejně jako podmínky přepravy a vazby, představují kruté a ponižující zacházení a porušují Orlovova práva,“ napsal jeho obhájce v oficiálních stížnostech, které podal k soudu a zveřejnil na internetových stránkách Memorialu.

„Současná situace ve mně vyvolává vážné obavy o život a zdraví mého klienta,“ uvádí se ve stížnosti.

Sedmdesátiletý Orlov je spjat s nevládní organizací Memorial, která dostala Nobelovu cenu míru za rok 2022 a kterou o rok dříve ruské úřady zakázaly. Zatímco většina Putinových odpůrců byla uvězněna či emigrovala, Orlov odmítal odejít do exilu, protože pokládal za důležité, aby v Rusku neumlkly kritické hlasy.

V únoru ve věznici za ruským polárním kruhem zemřel jeden z nejvýznamnějších kritiků Kremlu Alexej Navalnyj, bylo mu 47 let. Podle vedení věznice zemřel náhle poté, co se mu udělalo zle po návratu z vycházky. Navalného okolí ale tvrdí, že za jeho úmrtím stojí - ať přímo, či nepřímo - prezident Putin.

Video  Alexej Navalnyj den před smrtí  - Profimedia
Video se připravuje ...

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa