„Systém jsme začali využívat zejména u nejrůznějších miniinvazivních operací v břišní a hrudní chirurgii. Přínosem je pro pacienty s velkými břišními defekty, diastázemi a kýlou,“ řekla ředitelka SurGal Clinic Jitka Smrčka.

Umí to i v úzkých prostorách

Nyní již má nemocnice za sebou několik desítek operací a nového kolegu tak může vyhodnotit: Podle lékařů je velmi přesný, nemá problémy s třesem rukou a díky ramenům s tlakovými senzory umožňuje operovat i v extrémních úhlech.

„Nespornou výhodou je i vyšší flexibilita, která umožňuje snadnější a preciznější práci v omezených prostorech, jako je malá pánev či hrudní dutina,“ vysvětlila Smrčka.

Kratší doba v nemocnici

Robot nepřináší výhody jen pro lékaře, ale i pro pacienty. „Pro ně jsou zásadním přínosem menší pooperační rány, nižší ztráta krve, kratší doba strávená v nemocnici, rychlejší rekonvalescence i snížené riziko infekce,“ provedla výčet výhod ředitelka nemocnice.

Systém Versius se stále častěji využívá na předních chirurgických sálech světa. „Aktuálně s ním bylo provedeno už přes 16 tisíc operací ve 20 vyspělých západních zemích světa,“ upřesnil dodavatel robota, ředitel Promedica Praha Group Pavel Hanuš.

VIDEO: Brně otevřelo první oddělení určené pro pacienty po poranění mozku.

Video
Video se připravuje ...

Brně otevřelo první oddělení určené pro pacienty po poranění mozku. Hynek Zdeněk