Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Kolaborant navedl na pizzerii v Kramatorsku ruskou raketu: Ukrajina mu dala doživotí

Autor: ČTK, swp - 
4. dubna 2024
21:51

Muž obviněný z navedení ruské rakety na pizzerii v Kramatorsku na východě Ukrajiny byl odsouzen na doživotí, oznámila dnes ukrajinská prokuratura a tajná služba SBU. V pizzerii, kterou zasáhla ruská raketa loni v červnu, přišlo o život 13 lidí, včetně tří dětí, připomněla agentura Unian. Odsouzence označila za „zrádce“ a „ruského agenta“.

Volodymyr Synelnyk (rusky psán Vladimir Sinelnik), který celý život prožil v Kramatorsku, kde pracoval jako pracovník plynárenského podniku, se nechal naverbovat ruskou rozvědkou během krátké okupace Kramatorska v roce 2014 přes kamaráda, se kterým se setkal v řadách sovětské armády v Afghánistánu. Poté, co jej Rusové požádali, aby prověřil, zda místní podnik Ria Pizza navštěvují vojáci, pořídil záběry vojenských aut na parkovišti před pizzerií a vojáků v podniku, které odeslal. Následně budovu zasáhla ruská raketa Iskander-M, napsal list Ukrajinska pravda.

V pizzerii zahynuly dvě čtrnáctileté sestry-dvojčata a spisovatelka Viktorija Amelinová, která do Kramatorska přivezla tři návštěvníky z Kolumbie: politika, spisovatele a novinářku. Kolumbijci vyvázli se zraněním, podobně jako šest desítek dalších lidí, připomněla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční.  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

21:20
Dnes

„Vyzýváme naše partnery ze zemí světové většiny, aby projevili ostražitost a nenechali se zatáhnout do další protiruské provokace Kyjeva a Západu, které nejsou zaměřeny na mír, ale na pokračování konfrontace s Ruskem,“ zdůraznila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Rusko se podle ní nehodlá zúčastnit nejen summitu o Ukrajině ve Švýcarsku, ale ani dalších akcí, na kterých by se probíral mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a to „ani v případě, že nás pozvou“.

20:03
Dnes

Státní agentura CzechTrade spustila novou službu s názvem Podpora ekonomické migraci, která má pomoci firmám se získáváním kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí. Služba cílí na zaměstnance ze zemí zahrnutých v Programu kvalifikovaný zaměstnanec od ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) – tedy Filipíny, Srbsko, Černou Horu, Indii, Kazachstán, Gruzii, Arménii a Ukrajinu. Službu mohou firmy využívat od středy.

„Firmy mají často problém s tím, že potřebují zahraniční zaměstnance a neví, na koho se v dané třetí zemi obrátit, což je náplní naší nové služby. Zástupci zahraničních kanceláří CzechTrade disponují odbornými znalostmi daného trhu a kontakty na prověřené agentury nebo konzultační firmy,“ uvedl generální ředitel agentury CzechTrade Radomil Doležal.

„Čas a práci, kterou by tedy firmy strávily nad hledáním vhodných personálních agentur v teritoriu, vykryjí naši zástupci za ně, a firmy tak mohou mít jistotu, že jim bude doporučena prověřená personální agentura,“ doplnil.

19:23
Dnes

Rusko posílá rafinovanou ropu Severní Koreji v množství, které zřejmě přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Dnes to řekl mluvčí Bílého domu pro otázky národní bezpečnosti John Kirby.

Agentura Reuters píše, že Kirby s tímto oznámením přišel den poté, co byla v důsledku ruského veta rozpuštěna expertní komise OSN, která monitorovala dodržování sankcí zavedených proti KLDR.

„Moskva vetovala pokračování mandátu komise a zároveň z přístavu Vostočnyj dodává rafinovanou ropu Severní Koreji,“ řekl Kirby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa