Pracovníci Správy CHKO Moravský kras okamžitě zareagovali a průchod jeskyní uzavřeli. Opeřenci tak budou mít klid až do poloviny června. „Mláďata se narodí měsíc od snůšky vajec, další měsíc je budou rodiče krmit,“ vysvětlil strážce přírody Radovan Meźera.

Děni v hnízdě bedlivě mapuje fotopast a také „lovec beze zbraní“ René Bedan. Ten má na mušce i lokalitu v přírodní rezervaci Vývěry Punkvy, kam zamířily další dva páry sokolů. 

„Jeden z párů tam zahnízdil. Předpokládám, že už došlo ke snůšce vajec. Do hnízda není vidět, ale chování dravců naznačuje, že už samice sedí na vejcích. Na druhém místě je hnízdění posunuté, ještě začátkem dubna tam samice jen poletovala,“ prozradil Bedan.

Návrat po více než po půlstoletí

Sokolí populace se před časem vrátila do Moravského krasu po více než padesátileté pauze. K hnízdění si oblíbila mj. okolí legendární jeskyně Býčí skála. Sokolí rodiče musejí být ovšem neustále ve střehu. K predátorům, kteří by mohli jejich potomky ohrozit, patří výr či kuna. V roce 2019 si právě nenasytný výr v místě Vývěry Punkvy „smlsnul“ na čtyřech ze sedmi mláďat.

Fotogalerie
5 fotografií