Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čaputová během loučení v Polsku: Pellegrini nezpochybnil evropské směřování Slovenska

Autor: ČTK - 
16. dubna 2024
17:41

Od zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho ještě nezaznělo žádné zpochybnění evropského směřování Slovenska, uvedla dnes podle slovenského listu Denník N slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na rozlučkové návštěvě v Polsku. Čaputová se setkala ve Varšavě se svým polským protějškem Andrzejem Dudou a vyjádřila naději, že Pellegrini bude pokračovat v těsné spolupráci s Polskem. Do úřadu bude Pellegrini uveden 15. června.

Čaputová řekla, že Pellegrini má sice jiný názor na vojenskou podporu Ukrajiny než ona, ale že Slovensko dál pomáhá Ukrajině na komerční úrovni nebo výcvikem vojáků. „Od zvoleného prezidenta nezaznělo žádné zpochybnění naší evropské nebo transatlantické orientace,“ uvedla Čaputová. Mnoho evropských listů po vítězství Pellegriniho ve volbách projevovalo obavy, že slovenští politici se vydají cestou proruského populismu.

Čaputová a Duda si vzájemně poděkovali za podporu v kontextu ruské agrese proti Ukrajině. „Společně jsme se postavili ruskému útoku na Ukrajinu. I v těch nejtěžších chvílích jsem měl pocit jistoty, že s vámi mohu počítat,“ sdělil Duda. Slovenská prezidentka pak podle agentury TASR vyjádřila vděk za to, že se Polsko podílí na ochraně slovenského vzdušného prostoru.

Slovensko v současnosti nemá bojeschopné stíhačky a s ochranou vzdušného prostoru mu asistují Polsko, Česká republika, Maďarsko a Německo. V letošním roce nicméně Slovensko očekává dodávku amerických stíhaček F-16.

Video  Slovenská expremiérka Radičová o vítězství Pellegriniho: Hned nám zasadil pár facek  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi