Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Petr Pavel na Zlínsku: Po návštěvě skanzenu zamířil do Vrbětic

Autor: ČTK, amb - 
17. dubna 2024
17:05

Prezident Petr Pavel dnes navštívil areál ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí. Setkal se tam se starosty okolních obcí, krajským policejním ředitelem a zástupci státního podniku Vojenské lesy a statky ČR, který areál spravuje. Zlínský hejtman Radim Holiš (ANO) uvedl, že chce prezidenta upozornit na nutnost provedení hloubkového pyrotechnického průzkumu za hranicemi areálu.

„Vnímám, že problém nebyl uspokojivě dořešen, chci znát stanoviska jednotlivých stran,“ řekl v pondělí médiím Pavel. Starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák (STAN) ČTK řekl, že chce prezidenta seznámit se situací v areálu. „Je to dluh, který zůstal po té nešťastné události,“ uvedl. Vrbětice zasáhly exploze muničních skladů v říjnu a prosinci 2014. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Vyšetřovatelé podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že ve skladech umístili nástražné zařízení, které vyvolalo explozi.

Starostové okolních obcí opakovaně upozorňovali na to, že požadavek na zabezpečení hloubkového pyrotechnického průzkumu na zasažených pozemcích nebyl vyřešen. Chtějí také vědět, jaká bude budoucnost areálu, který spravuje státní podnik Vojenské lesy a statky, objekty v něm má i Vojenský technický ústav (VTÚ). Letos by tam měla začít plánovaná výroba ručních granátů pro českou armádu.

Také podle Pavla jsou tyto dvě věci ve vrbětickém areálu zásadní. „Co je nedořešeno, jsou převážně dvě věci. Tou první je vyčištění vnějšího prostoru za oplocením bývalého skladu, které dodneška nemohou využívat jejich majitelé, protože je kontaminováno municí. Druhým je nejasnost ohledně budoucího účelu užívání celého objektu ze strany ministerstva obrany. Přislíbil jsem starostům okolních obcí stejně jako hejtmanovi, že obě otázky budu v nadcházejícím období řešit jak s premiérem tak i ministry, kteří to mají v působnosti," uvedl Pavel.

Podle prezidenta může nastat situace, která žádným zákonem ani žádným nařízením vlády není popsaná. „Když dojde k něčemu, s čím žádná legislativa nepočítá, tak se dá předpokládat, že při jejím řešení vzniknou určitá bílá místa. I když se budou všichni držet zákonů a splní to, co jim zákon předepisuje, tak zůstanou některé věci nedořešené. A to se přesně stalo ve Vrběticích, protože jednotlivé složky integrovaného záchranného systému stejně jako armáda nemají v povinnostech asanaci prostoru, který patří buď obcím, nebo soukromým vlastníkům," uvedl prezident.

V takových případech je možné si vzít podle prezidenta příklad třeba z bývalé Jugoslávie. „Musíme počítat s tím, že asanace takového území trvá dlouhé roky, někdy i desítky let a většinou to nevykonávají složky policie, armády, ale vykonávají to specializované firmy, které pracují na kontrakt. A já si myslím, že to by mohlo být jedno z řešení, ale nechci nijak předjímat, protože bych se o tom rád pobavil s ministry, kteří jsou za to odpovědní a především s premiérem. Je zřejmé, že pokud zůstala nějaká problematika nedořešená, musí ji prostě převzít vláda, která je u moci teď," uvedl prezident.

Na programu měl dnes Pavel ještě například prohlídku výrobní části podniku Česká zbrojovka v Uherském Brodě. Také se setkal s výrobci tradičních řemeslných výrobků, prohlédl si archeologické muzeum v Ostrožské Lhotě.

Prezidenta Petra Pavla při návštěvě Ostrožské Lhoty, která loni ovládla celostátní kolo soutěže Vesnice roku, přišly pozdravit stovky místních. Po svém příjezdu se s nimi zastavoval, s lidmi si podával ruce, fotil se, podepisoval a s některými i krátce hovořil. Po jednání s představiteli obce se po vsi i krátce prošel. 

Při prezidentově příjezdu zahrála cimbálová muzika a zazpíval mužský sbor. Chodníky před obecním úřadem zaplnily zástupy lidí. Pavel jim poděkoval za vřelé přivítání a vyzdvihl, že se jich sešlo tolik. Ocenění Vesnice roku podle něj Ostrožská Lhota získala právem. „To, jak se věnujete životu v obci, to, kolik spolků tady máte, jak obec vypadá, jak se o ni staráte, to svědčí o tom, že se vám tady žije dobře a že si ten titul rozhodně zasloužíte,“ řekl místním prezident.

Prezident Petr Pavel si prohlédl v rámci dvoudenní návštěvy Zlínského kraje Ostrožskou Lhotu. (17. 4. 2024) Prezident Petr Pavel si prohlédl v rámci dvoudenní návštěvy Zlínského kraje Ostrožskou Lhotu. (17. 4. 2024) | ČTK / Glück Dalibor

Starosta Roman Tuháček (za SNK z Ostrožské Lhoty) považuje Pavlovu návštěvu vesnice za historický okamžik. „Je prvním prezidentem, který navštívil naši obec. A samozřejmě je to takový dárek, takové poděkování pro lidi, kteří tady jsou. A všechno je to spjaté s vítězstvím v soutěži Vesnice roku,“ řekl dnes novinářům starosta. Podle jeho odhadu přišlo prezidenta přivítat zhruba 400 lidí, v Ostrožské Lhotě jich žije přibližně 1500.

S transparentem s nápisem 'Nejlepší prezident' čekala u obecního úřadu na Pavlův příjezd i devítiletá Marie Sládková. „Je sympatický,“ řekla ČTK a Právu dívka. Mnoho příchozích Pavla doprovodilo také na procházku vesnicí. Prohlédl si některé pamětihodnosti, mezi nimi například archeologické muzeum.

Později odpoledne Pavel před návratem do Prahy zamířil do Uherského hradiště, kde podebatuje s občany.  

Video  Exploze muničního skladu ve Vrběticích. Jak do toho bylo zapojené Rusko?  - Videohub
Odemknout video

JaNat ( 17. dubna 2024 18:41 )

6vox6 - to bylo Anně.

JaNat ( 17. dubna 2024 18:40 )

18:39 pro xiiomu k 133

JaNat ( 17. dubna 2024 18:39 )

Tak to je hodně povrchní, navíc staré. Je to nástupní plat. Základ. Kolik by jsi platila ty, kdyby to byla tvoje firma? Já bych nedala ani o korunu víc. Teprve časem se projeví jak kdo umí pracovat a jestli se hodí do kolektivu. Nebudu vyhazovat peníze za někoho o jehož pracovních kvalitách nic nevím. Platy se zvyšují většinou po roce pokud se ukáže, že je dotyčný pro firmu přínosem a ne nějaké netáhlo. Nejsme v komunismu, kdy jsi dostala plat jen za pracovní docházku. Chceš přeci kapitalismus nebo ne?

roxin ( 17. dubna 2024 18:24 )

Ale jdi, snad nechceš říct že je 3/4 národa prozápadních, nefandi si! To 3/4 válku nechtějí, ale nic s partou a fialovým slizem nenadělají, proč si asi vybrali soudruha agenta za kandidáta, aby měli pod palcem VŠECHNY A MOHLI SI S NÁMI DĚLAT CO CHTĚJÍ, PŘECE VÍŠ JAK TO DOPADÁ KDYŽ SE STÁVKUJE ani opozice nic nesvede!!! 😃 ...a dost lidí aby nebyli proruští jsou raději ticho aby měli klid.

JaNat ( 17. dubna 2024 17:13 )

Už zase cucáš z krabičáku? Víš, že nesmíš chlastat, když bereš uklidńující prášky. Chceš zase skončit v Bohnicích? Starej se raději o své muškáty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa