Přestože se dům Cecilie a Tora Øyvindových nachází v centru norského města Lillestrøm, zahrada kolem něj je zastíněnou oázou klidu, která dýchá vůní květin a nezaměnitelným kouzlem. „Představte si, že stačí natáhnout ruku z okna a můžete si natrhat kytici plnou omamně vonícího šeříku,“ popisuje s širokým úsměvem Cecilie, která nás vítá ve své půvabné kuchyni oplývající nejen příjemnými barvami, ale i velkorysým prostorem. Byl by hřích ho nevyužít, a tak není divu, že uprostřed najdeme rustikální ostrůvek, jehož desku zdobí váza plná různě zbarvených šeříků. Cecilie si s vázami ráda hraje a umisťuje je po celém domě. „Naučila jsem se větvičky šeříku uprostřed dobře naříznout a vložit je do horké vody s octem. Potom vydrží krásné mnoho dní,“ prozrazuje veselá rudovláska svůj osvědčený trik. 

Inspirace nejen z Anglie

Cecilie už řadu let pracuje jako letuška a během svých cest sbírá interiérové inspirace z celého světa. A jaké jsou dvě nejbizarnější věci, které si přivezla ze svých pracovních cest? Houpací kůň z Afriky a gramofon z Dubaje. Majitelka domu také nějaký čas žila v Anglii v malé chaloupce a styl zdejších „cottage houses“ si zamilovala. „Ale úplně nejraději bych bydlela na zámku,“ říká se smíchem. „Se vším tím zlatem, velkými křišťálovými lustry, krásnými zrcadly…“ Její domov zvenku vypadá jako starý švýcarský dům schovaný za laťkovým plotem a bohatě kvetoucími šeříky, uvnitř ovšem nabízí vzrušující glamour překvapení. Manželský pár už má za sebou od roku 1995, kdy dům po Torově prababičce převzal, mnoho úprav vnitřního vybavení i uspořádání. Když se jim narodily děti, a dům začal být těsný, rozhodli se dokonce pro přístavbu. Oslovili architekta, který jim pomohl s návrhem, i když Cecilie sama měla poměrně jasnou představu o tom, jak by přístavba měla vypadat: s velkými okny do zahrady a výškou stropu úctyhodných 5 metrů.

Kuchyň je srdcem domu

Dominantou nádherné kuchyně, která je laděná do pudrově růžové a elegantní fialové a kde je vše promyšleno do nejmenšího detailu, je velký zelený retro sporák Falcon v americkém stylu. Cecilie ho vybrala především pro jeho úžasný vzhled, vaření je totiž u nich doma především Torova záležitost. Naštěstí pro něj však retro sporák nejen skvěle vypadá, ale i dobře slouží. „Když jsem pak objevila francouzský vintage lustr se zeleným sklem, který se ke sporáku dokonale hodil, byla jsem opravdu nadšená,“ vypráví Cecilie. Protože v minulém domově měli manželé kuchyňskou linku celou ze dřeva a nedali na ni dopustit, i tentokrát se rozhodli pro masivní provedení v rustikálním stylu s finální úpravou lněným olejem. Díky dostatečně velkému prostoru mohly horní skříňky nahradit malé police, které Cecilie používá především jako dekorativní prvek. Sestavu vestavěných dolních skříněk a zásuvek však nebylo vůbec snadné v Norsku sehnat, a tak nakonec uspěli až v sousedním Švédsku u firmy Skandinaviska shakerkök sídlící v Malmö. Velký kuchyňský ostrůvek, který měli dříve, nahradili menším – v bazaru koupili starý stůl a původní desku vyměnili za zelený mramor Verde Guatemala. „Moc ráda ho používám při pečení, deska je velmi odolná. Zároveň mi vyhovuje menší velikost ostrůvku, protože tak máme v kuchyni víc volného prostoru,“ vypráví paní domu. 

K obytné kuchyni přiléhá koupelna, kterou v rodině přezdívají „koronová“. Květinovou tapetu, zlaté kování a retro sanitu z anglického Burlingtonu totiž objednávali on-line právě v době, kdy ve světě řádil nový koronavirus. „Trochu jsme se obávali, protože jsme neměli možnost nic z toho vidět naživo, a tak nám nezbývalo, než si držet palce,“ svěřuje se matka tří dětí. Obavy nakonec vzaly za své, výsledek proměny je úchvatný. Cecilie se musí se svou dcerou Lilly skoro hádat o to, aby se do koupelny vůbec někdy dostala. Obě si tu totiž moc rády užívají své chvíle o samotě.

Mít svůj osobitý styl

Cecilie musí mít kolem sebe barvy a miluje vzorované tapety. Nejvíc ji oslovují lehce „extravagantní“ interiéry – do oka jí padly především elegantní pařížské byty s vysokými stropy a štuky. A samozřejmě nesmí chybět i nějaké prvky ve stylu art deco. Zajímá se ovšem také o recyklaci a krásné staré věci – nejlépe s půvabnými řezbami, patinou a zlatým nádechem. „Často slýchám, že je u nás doma pořád na co se dívat. To je pro mě samozřejmě největší pochvalou,“ říká.

Zajímá vás víc inspirativních návštěv či nápadů a rad do domácnosti? Kupte si nový květnový Blesk Bydlení, který je od 17. 4. k dostání na novinových stáncích a v obchodech nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.

Video
Video se připravuje ...

Květnový BLESK Bydlení právě v prodeji