Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Nečekaná změna u Pavla. Šéf Správy Pražského hradu po roce končí. Kdo ho nahradí?

Autor: ČTK - 
19. dubna 2024
10:30

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR) ekonom Pavel Vyhnánek. V dnešní tiskové zprávě to oznámila Karolína Blinková, vedoucí oddělení komunikace KPR. Vyhnánek nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Vyhnánek je od roku 2018 pražským zastupitelem za Prahu Sobě, do roku 2023 byl také náměstkem primátora. Zároveň je zastupitelem Prahy 7.

Sonntag podle KPR rezignoval z osobních důvodů. Kancléř Milan Vašina ocenil to, jak dokázal konsolidovat a řídit největší příspěvkovou organizaci Hradu, která má na starost správu a provoz areálu Pražského hradu a zámku Lány, zajišťování návštěvnického provozu a správu majetku.

Finanční odbor KPR po Vyhnánkovi povede jeho dosavadní zástupkyně Kateřina Lusková.

Změny na Hradě

Od začátku letošního roku se na Pražském hradě stalo několik personálních změn, včetně střídání v čele Kanceláře prezidenta republiky (KPR), kde od poloviny února nahradil Janu Vohralíkovou nový kancléř Milan Vašina. Od konce února má prezidentská kancelář dva nové mluvčí, kterými jsou Eva Hromádková a Vojtěch Šeliga

Největší pozornost vyvolal odchod Jany Vohralíkové z funkce ředitelky KPR. Weby Seznam Zprávy a Deník N minulý rok informovaly o rozporech mezi Vohralíkovou a některými pracovníky Hradu, za kterými byly odlišné představy o působení. Mezitím někteří z nich pozice opustili. Server Seznam Zprávy v lednu uvedl, že Vohralíková skončila po konfliktu s poradcem prezidenta Petrem Kolářem. Takové informace popřel prezident Petr Pavel, který v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál uvedl, že odchod Vohralíkové není spojen s žádnými personálními nebo jinými otřesy. Personální obměnu označil prezident za něco, co se standardně děje ve všech institucích, organizacích či firmách.

Na začátku února vybrala prezidentská kancelář nového ředitele Lesní správy Lány, kterým se stal Michal Pernica. Uspěl ve čtyřkolovém výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo 42 uchazečů. Pernica, který v minulosti byl zaměstnancem správy, ve funkci vystřídal Pavla Rusa. Toho do funkce loni v lednu jmenoval kancléř tehdejšího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. Na pozici nahradil kontroverzního Miloše Baláka, který rezignoval.

V souvislosti s Vohralíkovou během loňského roku vzbudily pozornost některé personální změny. Na začátku září byl zrušen kabinet prezidenta a skončila jeho ředitelka a Pavlova dlouhodobá spolupracovnice Linda Jozwiak Kopecká. Z funkce ředitelky tiskového odboru odešla Řeháková, která poté skončila i jako mluvčí. Podle médií byly tyto personální změny důsledkem nesouladu mezi prezidentovým volebním týmem a Vohralíkovou, která s Pavlem začala spolupracovat až později.

Loni v listopadu přišel na Hrad jako nový ředitel komunikace Hradu a dočasný mluvčí Vít Kolář, který předtím působil v České televizi, naposledy vedl divizi korporátních vztahů, komunikace a obchodu. Z televize odešel na podzim v souvislosti s koncem bývalého generálního ředitele Petra Dvořáka a nástupem Jana Součka. Po něm z ČT přišla na Hrad i Karolína Blinková, která se stala Kolářovou zástupkyní.

Hrad v posledních měsících provedl také další personální změny. Od ledna nově nemají s Hradem smlouvu šéf poradců Tomáš Richter nebo bývalý diplomat Petr Kolář. Druhý jmenovaný ale zůstal v expertním zahraničněpolitickém poradním týmu. Český rozhlas Radiožurnál v prosinci informoval, že Kolář nebude mít prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Žádost o ni sice odeslal, KPR ale rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje. Zdůvodnila to tím, že pro Kolářovu činnost není nezbytné, aby se seznamoval s utajovanými informacemi. Kolář tehdy v reakci na to uvedl, že jej rozhodnutí mrzí, ale nezbývá mu než ho respektovat.

Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

zkzkz ( 27. dubna 2024 21:14 )

👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍

Uživatel_5735787 ( 19. dubna 2024 16:20 )

Škoda že nekončí ten nejvyšší správce hradu.

roxin ( 19. dubna 2024 15:54 )

Ale jdi, je u tebe běžné že si něco vymyslíš a meleš to pořád dokola 😃 je záhadou jak můžeš o mě něco vědět a jak si k tomu přišel, protože své soukromí si hlídám a obzvlášť na bleskové diskusi jsem NIKDY O SDOBĚ NIC NEPSALA!!! Tak že jak???

krapotkin ( 19. dubna 2024 15:51 )

Určitě to bude nějaký další kamarád se zeleným čímsi místo mozku.

krapotkin ( 19. dubna 2024 15:50 )

Soudruh si vzpomněl na rudé pořekadlo - kdo nekrade s námi, krade proti nám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa