Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Jaderná válka na Blízkém východě? Hrozba konfliktu s použitím nukleárních zbraní sílí

Autor: eis - 
20. dubna 2024
05:00

V souvislosti s vyhroceným děním na Blízkém východě se stále častěji hovoří o použití jaderných zbraní. Podle britského The Telegraphu Írán pohrozil, že pokud na něj izraelské síly zaútočí v odvetě za útok z minulé soboty, vyrobí jadernou bombu a přehodnotí svůj jaderný program. Teherán rovněž varoval, že zasáhne izraelská atomová zařízení, pokud izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídí údery na íránské jaderné cíle.

Odborníci tvrdí, že Teherán, který hromadí zásoby uranu, je nyní blíže k získání bomby než kdykoli v historii. Podle nich by ji mohl vyrobit za šest měsíců až rok. Íránský režim vždy trval na tom, že jeho jaderný program je určen pro civilní účely.

Brigádní generál Ahmad Haghtalab, velitel Islámských revolučních gard (IRGC) odpovědný za jadernou bezpečnost, však ve čtvrtek prohlásil, že by se to mohlo změnit, pokud by na Írán zaútočil Izrael. „Přehodnocení naší jaderné doktríny a politiky i dříve sdělených úvah je zcela možné,“ řekl.

Je to historicky vůbec poprvé, co se Írán výslovně zmínil o svém jaderném programu.

Velitel IRGC rovněž varoval, že Írán „rozhodně“ odpoví na jakýkoli izraelský útok na svá jaderná zařízení. „Pokud bude chtít sionistický režim (Izrael) podniknout akci proti našim jaderným střediskům a zařízením, bude rozhodně a jistě čelit naší reakci,“ řekl íránské státní tiskové agentuře s tím, že izraelská jaderná zařízení budou pro případný protiútok zaměřena. Upozornil rovněž na to, že Írán „identifikoval“ izraelská jaderná centra a má „potřebné informace o všech takových cílech“.

Ve čtvrtek íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian varoval, že Teherán přiměje Izrael „litovat“ jakéhokoli útoku na jeho zemi.

„V případě jakéhokoli použití síly ze strany izraelského režimu a porušení naší svrchovanosti nebude Íránská islámská republika ani trochu váhat, aby uplatnila svá přirozená práva, dala na to rozhodnou a náležitou odpověď a přiměla režim, aby svého jednání litoval,“ řekl Radě bezpečnosti OSN během zasedání o Blízkém východě.

Napětí v souvislosti s jadernými zbraněmi

Islámská republika v posledních letech obviňuje Izrael ze sabotážních útoků na svá zařízení a z vražd jaderných vědců. V pondělí šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi uvedl, že Írán po útoku uzavřel svá jaderná zařízení inspektorům „z bezpečnostních důvodů“.

Je všeobecně známo, že Izrael jaderné zbraně má, ale nikdy to nepřiznal.

Na Blízkém východě se vyostřila již tak napjatá situace poté, co Írán minulý víkend poprvé přímo zaútočil na Izrael. Na židovský stát vyslal na 300 raket a útočných dronů. Izrael a jeho spojenci jich 99 procent zlikvidovali, škody vznikly minimální.

Írán dnes pozastavil lety do Teheránu, Isfahánu či Šírázu a dalších měst na západě, severozápadě a jihozápadě země, píše CNN. Nejméně osm letů bylo podle serveru FlightRadar24 odkloněno mimo íránský vzdušný prostor. Protivzdušnou obranu Írán aktivoval v několika provinciích. Cílem nebyly nukleární objekty, uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Video  Vojenský analytik Foltýn: Spustí Izrael odvetnou akci?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Miloslav Podhola ( 20. dubna 2024 16:48 )

Když to začne na Blízkém východě, východ Evropy to bude mít také "za pár"

Miloslav Podhola ( 20. dubna 2024 16:47 )

Když to začne na Blízkém východě, východ Evropy to bude mít také "za pár"

Nova Doba ( 20. dubna 2024 08:50 )

bejvalí bratrži aj vy podporujete VOJNU , aby sa VÁM to nevrá­tilo,­potom­kovia chavla

Zobrazit celou diskusi