Naprosto otřesný případ vyplul na denní světlo v sobotu 6. dubna. Právě ten den dorazila ke stánku neziskové organizace AniDef na veletrhu zaměřeném na chov domácích mazlíčků zoufalá žena a požádala je o pomoc. Uvedla, že v rodinném domě v Praze 12 žije pejsek, který je v zuboženém stavu a že má o něj strach. V telefonu dokonce měla nahraných několik videí, jež vyhublého pejska zachycovaly. Pracovníkům útulku bylo hned jasné, že je zle, a začali jednat.

Zásah pražského politika

„Protože se nejedná o naše území, kontaktujeme s prosbou o pomoc tým Jiřího Pospíšila (TOP 09, náměstek pražského primátora pro oblast péče o zvířata, pozn. red). Je sobota večer a u domu, kde má pejsek žít, se na popud Pospíšilova týmu sjíždí Krajská veterinární správa a Policie ČR,“ popsal útulek na svých sociálních sítích, kde také zveřejnil pejskovy fotografie.

Po výzvě policistů majitelé pejska vyvedli. „Z místnosti pod domem, která sloužila zřejmě jako sklep a skladiště dohromady, majitelé vytáhli extrémně vyhublého psa. Psa, který už nedokázal chodit na zadní nohy, a navíc je měl plné ošklivých, rozsáhlých lézí, k tomu různé boláky, sedřené packy, stržené drápy… Před námi seděla ubolená, naprosto odevzdaná hromádka neštěstí, neschopná ničeho,“ popsal žalostný stav Pospíšil. Veterináři jej na místě hned odebrali, aby zamířil na kliniku, kde mohl dostat tolik potřebnou péči. „Dostal jméno Lucky (Štístko), protože jestli teď nějaký pes potřebuje pořádný kus psího štěstí, tak je to on!“ uvedl Pospíšil 10. dubna na svém Facebooku.

Nechali ho uspat

Pejsek bojoval o život každým dnem. „Má chuť k jídlu, pije, snaží se stavět na nohy. Je rád za každé pohlazení,“ popsal útulek krátce po jeho odebrání. Už 13. dubna ale musel sdílet tu nejsmutnější zprávu. „Bohužel přes veškerou snahu, vaši obrovskou podporu a péči veterinářů a sester z kliniky Vetcentrum to Luckyho vysílené tělíčko nezvládlo a museli jsme ho nechat odejít. Moc nás mrzí, že nestihl poznat hezčí svět, který jsme mu při odebírání z těch hrozných podmínek slíbili. Lucky, odpusť nám, že jsme tě nenašli dřív,“ uvedli zdrcení zaměstnanci útulku.

Poděkovali ženě, která týrání Luckyho nahlásila, a také záchranné službě Pet-Medic. „A v neposlední řadě děkujeme Petře z týmu Jiří Pospíšil, která případ Luckyho okamžitě začala řešit, společně s policií a KVS na místě Luckyho odebrali a pak za Luckym denně na kliniku docházela. Dávala mu pocit, že ho má stále někdo rád a že na jeho životě někomu opravdu z celého srdce záleží. On její lásku cítil a každý den ji vítal máváním ocáskem. Lucky se i v posledních minutách svého boje cítil milován, měl po boku svého anděla v podobě Petry. V jejím náruči dnes usnul navždy,“ dodali s tím, že slibují, že majitelé Luckyho neujdou trestu. Případem se zabývají nejen policisté.

Nejsmutnější je, že...

Podle trestního zákoníku by majitelům psa mohlo hrozit až 6 měsíců vězení, jelikož zanedbali potřebnou péči o zvíře a způsobili mu tím smrt. Míra eventuálních trestů může být daná jednak okolnostmi, intenzitou, ale i délkou týraní. Náměstek pražského primátora, který je známým bojovníkem za práva zvířat, přece jen doufá v přísnější trest.

„V tuto chvíli se celou věcí zaobírají úřady v čele se Státní veterinární správou. Veškeré okolnosti se zjišťují, vše se teprve řešit, včetně kvalifikace toho, co se stalo,“ sdělil Pospíšil Blesku. „Jeden z postihů, ve který ale upřímně doufám, je minimálně dlouhodobý zákaz chovu jakýchkoliv zvířat.“

Nejsmutnější na tom všem je, že pejsek, který byl velký bojovník, zemřel. Že se jej nepodařilo zachránit dříve, protože pak už byl velice slabý,“ mrzí Pospíšila. „Proto bych rád apeloval na každého, kdo si všimne nejen pejska, ale jakéhokoliv zvířete, které nese známky týrání, aby vůči tomu nebyli lhostejní a neteční, ale aby zkontaktovali patřičné úřady, aby se podobným smutným osudům mohlo předejít,“ přeje si Pospíšil.

Dojemné rozloučení

Přesně tak láskyplně, jak byl milován přinejmenším v posledních dnech svého předčasně skončeného života, se s Luckym rozloučili jeho blízcí poté, co zavřel oči nadobro. Dosluhující europoslanec a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil sdělil, že s ohledem na smutné útrapy, které dennodenně pejsek zažíval, nemohli nechat poslední rozloučení jen tak. „Rozloučili jsme se s ním pietně tak, jak si zasloužil,“ dodal.

Fotogalerie
12 fotografií