Soud v pátek napařil Tomáši U. 11 let za to že v srpnu minulého roku strčil svou přítelkyni do kolejiště metra ve stanici Smíchovské nádraží. I když se do stanice v tu chvíli naštěstí neřítila žádná souprava metra, pád do kolejiště poškozené ženě způsobil těžkou újmu na zdraví. Při pádu z výšky 1,8 metru si při nárazu roztříštila čelist a pohmoždila si mozek i plíce. 

Obžalovaný u soudu nezapíral a připustil, že se skutek stal. Tvrdil však, že si událost nepamatuje a zároveň, že ženu do kolejiště nestrčil naschvál. „Já si nepamatuji, že jsem na tom Smícháči vůbec byl. Do paní, kterou miluji, do Markétky jsem musel strčit, když jsem padal. Strašně mě to mrzí,“ opakoval Tomáš U. u soudu. Podotýkal při tom, že v minulosti utrpěl vážný úraz hlavy a má potíže se srdcem, vysvětloval tím své údajné zatmění. „Nebyl to úmysl. Kdybych to udělal schválně, musel bych být blázen,“ hájil se Tomáš U.

Video
Video se připravuje ...

Muž nevybíravým způsobem strčil ženu do kolejiště metra. Policie České republiky

Státní zástupkyně: Šlo o úmysl

Státní zástupkyně ve své závěrečné řeči podotkla, že je obrovské štěstí, že jeho čin neměl fatální následky. „Pád z této výšky je sám o sobě nebezpečný a může vést k fatálnímu poranění. Je také třeba vzít v potaz, že v každé stanici se nachází napájecí kolejnice, ve které vede proud,“ řekla Jana Polanská. Tomáš U. si podle ní musel být dobře vědom, že následkem jeho postrčení spadne obžalovaná do kolejiště.

Státní zástupkyně také připomněla, že se obžalovaný nad svým činem nijak nepozastavil: „K celému následku svého jednání a zranění měl obžalovaný lhostejný přístup. Dokazují to kamerové záznamy, kde je vidět, že se obžalovaný podívá do kolejiště a poté odchází pryč, aniž by poškozené nějak pomohl,“ uvedla Jana Polanská. Z dokazování podle jejích slov navíc vyplynulo, že se už delší dobu choval agresivně nejen k poškozené, ale i k její matce.

Obžalovaný Tomáš U. poté ve své závěrečné řeči na jednu stranu mluvil o tom, jak poškozenou miluje, zároveň ale zmínil, že si vymýšlí. „Strašně toho lituju, ale neudělal jsem to schválně. Markétka si to trošičku přivymyslela. Mohl za to alkohol. Schizofrenie a alkohol vůbec nejdou dohromady. Vždy když jsme se pohádali, zvládli jsme to,“ řekl obžalovaný soudu. Znovu také zopakoval, že v době činu údajně byl ve špatném zdravotním stavu. „Když bych to shrnul, za celých šest let nebyl důvod, abych jí ublížil. Milovali jsme se a byli jsme i zasnoubení,“ dodal závěrem.

Jednoznačný verdikt

Soud Tomáši U. za zákeřný čin vyměřil souhrnný trest ve výši 11 let. Skutek, který byl původně kvalifikován, jako těžké ublížení na zdraví soud přehodnotil na pokus o vraždu. Předseda soudního senátu Tome Frankič uznal jako polehčující okolnost fakt, že je obžalovaný trestně bezúhonný. Přitížilo mu naopak, že se dopustil hned několika trestných činů najednou, navíc vůči osobě blízké. „Každému normálnímu musí být jasné že při prudkém strčení z výšky dvou metrů do kolejiště může dojít k úmrtí,“ vyčetl soudce v odůvodnění rozsudku obžalovanému.

Tomáš U. bude své bývalé družce také muset zaplatit přes 100 000 korun jako náhradu škody. Státní zástupkyně, zmocněnec poškozené, ale i advokát obžalovaného si na podání odvolání ponechali lhůtu.

Fotogalerie
9 fotografií