Krev či moč pacientů putují pomocí vzduchu ze vstupních terminálů na čtyřech nemocničních odděleních trubkami o průměru dvou cm. Ty jsou umístěny ve stropních podhledech. Cesta vzorků končí ve speciálním přístroji, který je zpracovává.

„Kromě toho, že vzorky nemusí nikdo nikam nosit, je výhodou, že není třeba je dávat do vnějších obalů. Nemusíme je do nich vkládat, pak je vytahovat. Minimální manipulací v lidských rukou se snižuje riziko znehodnocení. Navíc vzorky jsou opatřeny digitálními daty, zcela mizí papírování,“ popsal primář Jakub Ručka.

Předběhnou i Bolta

Speciální přístroj BL1200 vzorky naskenuje, odvíčkuje a připraví k rozborům. Roztřídí je podle priority a druhu. Laboratorní sestry mají už před rozborem o vzorku i pacientovi veškeré informace.

Video
Video se připravuje ...

Primář centrální laboratoře krnovské nemocnice Jakub Ručka o novém systému potrubní pošty Michal Charbulák

Do centrální laboratoře sviští vzorky z ARO, z neurologie, interny a dětského oddělení. Odtud to mají nejdál, zhruba 250 metrů. „To hravě zvládnou i za 20 sekund, tedy rychleji než Usain Bolt,“ usmál se ředitel Ladislav Václavec. Dodal, že v budoucnu plánuje systém rozšířit na další čtyři oddělení.

Fotogalerie
8 fotografií