„Jelikož ani tři operace nepomohly, čáp to vzdal a uhynul,“ řekla Radka Velartová z restaurace U Čápa, kde postřeleného opeřence loni v dubnu našli.

Péče v záchranné stanici v Bartošovicích tak čápovi, který dostal přezdívku Příborníček, prodloužila život o rok. „Víme, že pro něj udělali první poslední. Naštěstí se už u nás na hnízdě vylíhli jeho následovníci. Každý rok budeme vyhlížet přílet čápů a budeme doufat, že zlí lidé, kteří jim škodí, své drápy nevytáhnou,“ dodala Velartová. Na hnízdě, kde se Příborníček vylíhl, už se totiž další pár stará o nová mláďata. 

Uhynul ze stresu

Podle pracovníku záchranné stanice se loni v říjnu snažil Příborníček mávat křídly a při tom došlo k opakované zlomenině ve stejném místě, kde byla původní fraktura způsobená střelnou zbraní. To se opakovalo letos v březnu. „Čáp pak přestal přijímat potravu a vlivem stresu uhynul,“ uvedli ošetřovatelé.

„Tento exemplář velmi špatně snášel omezení pohybu. Ne všechna zvířata se s handicapem sžijí. Zasaženou kost měl po zásahu broky úplně roztříštěnou a nikdy už nemohla mít tu pevnost jako před postřelením. Další možnost byla amputace, ale to by přišel téměř o celé křídlo a měl by potíže s motorikou,“ dodali ochránci.

VIDEO: Čápi se naučili hnízdit na náhradním hnízdišti. Energetici jich proto udělají víc.

Video
Video se připravuje ...

Čápi se naučili hnízdit na náhradním hnízdišti. Energetici jich proto udělají víc. EG.D