Zájemci se sejdou před budovou pražského magistrátu, odkud vyrazí do pražských ulic na místa spjatá s komunistickou totalitou v tehdejším Československu. Okruh by měl podle Marka trvat zhruba 45 minut. Například v Pařížské ulici si účastníci připomenou Stalinův pomník na Letné a jeho autora Otakara Švece. Sochař spáchal sebevraždu v březnu 1955, necelé dva měsíce před odhalením sousoší. Komunisté pomník odstranili na podzim roku 1962.

Letošní novinkou je podle Marka zastávka u Stavovského divadla, kde si lidé připomenou 40 let od natočení filmu Amadeus režiséra Miloše Formana, který se natáčel mimo jiné právě ve Stavovském divadle. Film je adaptací stejnojmenné divadelní hry anglického dramatika Petera Schaffera a pojednává o hudebních skladatelích Antoniu Salierim a Wolfgangu Amadeu Mozartovi.

Soudruzi a soudružky...

Vycházka účastníky zavede také k paláci Kinských na Staroměstském náměstí, odkud řečnil komunistický prezident Klement Gottwald nebo ke Staroměstské radnici. Platforma BEZkomunistů.cz pravidelně pořádá akce připomínající historická výročí a osobnosti, které se vzepřely komunistickému režimu.

Fotogalerie
11 fotografií