Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Exkluzivní zjištění Blesku: Otřes ve vojenské rozvědce. Končí šéf špiónů Beroun!

Autor: Maxmilián Nový - 
19. dubna 2024
16:44

Ještě před týdnem jednal generál Jan Beroun (62) přímo v sídle nejslavnější zpravodajské služby CIA s jejím šéfem Williamem J. Burnsem (68). Jak ale Blesku potvrdilo několik zdrojů, moc dlouho už ředitelem Vojenského zpravodajství nebude. Skončit má ještě dřív, než mu v říjnu vyprší mandát!

Zatímco schůzka premiéra Petra Fialy (59, ODS) s americkým prezidentem Joe Bidenem (81) se minulý týden odehrávala před zraky desítek novinářů, jiné jednání – stejně tak důležité – zůstalo zahaleno tajemstvím. Do sídla CIA totiž přijel jednat nejen předseda vlády, ale i netradičně všichni tři šéfové českých tajných služeb.

„Pozvání i debata ukázaly vysokou míru důvěry ze strany USA. Je to také ocenění spolupráce v bezpečnostní oblasti a mezi zpravodajskými službami, která dlouhodobě probíhá,“ uvedl k setkání Fiala.

Předčasný odchod

Pro jednoho z členů schůzky to ale byla hezká tečka za 10 lety ve vedení své tajné služby, jak Blesku potvrdily nezávisle na sobě dva zdroje z vládních kruhů, které si nepřály být jmenovány.

„Generálu Berounovi letos v říjnu podle smlouvy s českou armádou končí služební závazek a v čele Vojenského zpravodajství už nebude pokračovat,“ uvedl jeden ze zdrojů. Podle něj má ale být šéf vojenských špionů odvolán už do několika málo týdnů – mnohem dřív než mu skončí mandát v říjnu.

Vládní potvrzení

Ministryně obrany Jana Černochová (50, ODS) se totiž prý rozhodla nadále nepokračovat ve spolupráci s Berounem a místo něho chce jmenovat nového ředitele Vojenského zpravodajství. Tím by dle zasvěcených zdrojů Blesku měl být špión s letitými zkušenostmi. Její rozhodnutí však musí teprve posvětit vláda, která by o tom měla jednat v příštích týdnech.

„Jmenování ředitele Vojenského zpravodajství je v personální pravomoci ministryně obrany. S Vašimi dotazy se, prosím, obraťte na tiskové oddělení odboru komunikace ministerstva obrany," napsal Blesku mluvčí Vojenského zpravodajství Jan Pejšek. Redakce ale nepochodila ani tam. „Personální otázky tohoto typu nebudeme komentovat,“ sdělil Blesku mluvčí rezortu obrany David Polák. A stejně tak se k záležitosti nechtěl vyjádřit ani premiér Petr Fiala. „V tuto chvíli nebudeme věc komentovat,“ vzkázala Blesku mluvčí vlády Lucie Ješátková.

Co jsou zač

Vojenské zpravodajství zabezpečuje informace o možném vojenském ohrožení České republiky či o činnostech, které ohrožují její obranu. Získává a shromažďuje tak informace, které svědčí o riziku terorismu, organizovaného zločinu a sabotáží. Od roku 2015 se také podílí na zajišťování kybernetické obrany země. Své informace služba získává od lidských zdrojů, odposlechu radiového provozu či analýzy satelitních snímků.

Únos v Libanonu

Beroun byl do funkce ředitele Vojenského zpravodajství jmenován v říjnu 2014. Neměl tehdy za sebou ani rok na své pozici, když stál před hrozbou odvolání. A to kvůli unesené pětici Čechů v Libanonu, z nichž jeden byl příslušník zpravodajství Martin Psík, který měl na místě plnit úkoly tajné služby.

To, že se role rozvědky v případu provařila, ale Beroun ustál. A prezidentem Milošem Zemanem (79) byl navíc v roce 2021 jmenován do hodnosti generála.

Video  Fiala po návštěvě sídla CIA: Je to ocenění spolupráce  - Blesk: Maxmilián Nový, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

carlae ( 21. dubna 2024 16:26 )

jen tak - jak se bavil, když neumí anglicky? Kolik měl tlumočníků

index index ( 20. dubna 2024 10:54 )

🙂 🙂 🙂

Ludmila Micikova ( 20. dubna 2024 07:03 )

Plukovník GS Redl, za R-U vyzradil mobilizacni plány Rusku o padesát let později semínkovy general Sejna utekl do USA a prisel 8/1968.Pod svicnem je tma. Peníze su peníze milé Vavro, já pan.. O Rusech se tvrdí, že platí své spiony Au. Jméno Moravec je signifikantni pro naši špionáž.

Rimin Nosk ( 19. dubna 2024 22:11 )

To Miloši páchne, co my se ještě nedozvíme... 👎

bobfish ( 19. dubna 2024 20:17 )

A pak někam jeď s Fialou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa