Bronzová socha, jež je ve Vrchlického sadech umístěna od roku 1988 a je kopií stejnojmenné sochy stojící v České Třebové, se v noci na 6. dubna stala terčem vandalů, někdo ji polil barvou. „Tímto případem se zabývají policisté z místního oddělení Krakovská, kteří pátrají po neznámém pachateli. V případě dopadení a odsouzení za trestný čin poškození cizí věci mu hrozí až rok za mřížemi,“ řekl Blesku krátce poté, co se na soše vyřádili vandalové, policejní mluvčí Richard Hrdina.

V pátek 19. dubna pak jeřáb sochu, kterou spravuje Galerie hlavního města Prahy a která je kulturní památkou, z podstavce ve Vrchlického sadech sejmul jeřáb. Poškození barvou je totiž tak rozsáhlé, že je sochu nutné chemicky ošetřit. To nejspíš poruší patinu, která tak bude muset být zrestaurována. Poté, co tak jí restaurátoři dodají nový „lesk“, se socha vrátí na své místo.

Opraví se celá socha

„Sousoší Sbratření bylo převezeno do ateliéru restaurátorů právě kvůli masivnímu útoku sprejery,” sdělila Blesku mluvčí GHMP Michaela Vrchotová. „V nejbližší době nebylo celkové restaurování či konzervovaní plánováno. Poškození je tak velké, že bude nutné restaurovat povrchovou patinu bronzu na celém sousoší.”

Jelikož jde o jednu z nezaměnitelných a především nepřehlédnutelných soch ve Vrchlického sadech, není překvapením, že jde o kulturní památku. Na její opravdu budou dohlížet i památkáři. Škody, které vandalové způsobily, jsou však značné.

Odhadujeme, že se škoda vyšplhá  na 250 000 Kč a celý proces včetně povolovacích a schvalovacích kroků bude vyžadovat přibližně půl roku.  Předpokládáme návrat sousoší zpět na místo. Diskuze o možném přemístění díla v budoucnosti se teprve povede v souvislosti s rekonstrukcí Vrchlického sadů a Hlavního nádraží,“ dodala Vrchotová.

Neznalost nebo debilita?

Známý český sochař a odborník na výtvarné umění ve veřejném prostoru Pavel Karous uvedl, že jde o unikátní a kvalitní dílo. „Pevně věřím a doufám, ze se tento krásný, umělecky, historicky a společensky významný monument, který je neoddělitelnou součásti pražského genia loci a městské urbánní legendy, po restaurování vrátí na místo. A lidi, co to z neznalosti až debility, polili ať si dají facku a přihlásí se na policejní stanici. Rekonstrukce a znovu patinování bude stát Galerie hlavního města Prahy počítám kolem 300 000 až 400 000 Kč,“ napsal na svých sociálních sítích.

Autorem sousoší Sbratření, které připomíná osvobození Československa Rudou armádou - zobrazuje rudoarmějce a partyzána, který jej objímá a líbá - je sochař Karel Pokorný (†71). Žák Josefa Václava Myslbeka žil a tvořil v podkrovním ateliéru v Bubenči. Kromě sousoší ve Vrchlického sadech vysochal i Boženu Němcovou nebo Aloise Jiráska.

Víte, že

Karel Pokorný měl ateliér v Bubenči? Rektor věhlasné Akademie výtvarných umění žil a tvořil v Rooseveltově ulici.

V prostorách, kde tvořila malířka Alena Kunčíková, tvořil v minulosti známý sochař Karel Pokorný. Známý je například svým sousoším Sbratření ve Vrchlického sadech před hlavním nádražím.
Autor: David Zima

Fotogalerie
20 fotografií