Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krysy, plísně i špinavé oblečení: Tisíce dětí v Anglii žijí v hrozných podmínkách, varují školy

Autor: The Guardian, mav - 
21. dubna 2024
20:22

Chudoba a bytová nouze je znát na velkém množství anglických škol, učitelé vypovídají, jak některým dětem rodiče nezvládají vyprat a kvůli plísním se potýkají s častými dýchacími potížemi. Úřady dostatečně neřeší odpovídající sociální bydlení, v nouzovém „dočasném“ ubytování jsou mnohé rodiny i pět, deset let, píše deník The Guardian.

Některé děti žijící ve špatných bytových podmínkách budí kašel způsobený vlhkostí, jiné zápach odpadních vod prosakujících po stěnách. Tobyho budily krysy, co mu lezly na hrudi. „Byla půlnoc a on ke mně přišel s pláčem,“ popsala jeho matka, která si nepřeje být jmenována. Je jedním z více než 3 800 dětí žijících v dočasném ubytování v Lewishamu. Tento londýnský obvod patří v tomto ohledu k nejhorším oblastem Británie, co do počtu dětí v takovém bydlení je v zemi desátý.

V celé Velké Británii žije 142 000 dětí bez řádného domova v dočasném bydlení – komerčních hotelech, přestavěných kancelářích, špinavých ubytovnách… Je to nejvíc v historii, neboť v zemi prudce narostly nájmy a rostly i počty vystěhování bez udání důvodu.

Školy to bezprostředně pozorují. Průzkum Národního odborového svazu učitelů ukázal, že 59 % učitelů v Anglii a Walesu se setkalo s častými zdravotními problémy svých žáků v důsledku chudoby, přičemž hlavním faktorem bylo bydlení. „Učitelé nám říkali o dopadech na učení, které vidí v důsledku chudoby ve své každodenní školní praxi. 84 % z nich nám řeklo, že vidí známky únavy/vyčerpání, 79 % neschopnost soustředit se a 65 % neschopnost dokončit domácí úkoly,“ dodává průzkum.

V Lewishamu v jižním Londýně podepsalo 11 ředitelů škol dopis apelující na radnici, že místní bytová nouze ohrožuje zdraví jejich žáků.

Základní škola Beecroft Garden je mikrokosmem Lewishamu. Asi každý pátý její žák žije v dočasném ubytování, což odpovídá průměru celé čtvrti. Někteří žáci pocházejí ze zakořeněných rodin, jež jsou na tom dobře. Jiní bydlí bídně - radnice je přesouvá z místa na místo nebo žijí v zanedbaném bydlení. To, kde dítě bydlí, je stále více zřejmé z toho, v jakém stavu přichází do školy, pokud vůbec přijde.

„Některé děti se nemohou vykoupat nebo si vyprat oblečení. To ovlivňuje sebevědomí našich žáků. Mnoho z nich se obává, že jejich kamarádi uvidí, jak žijí. Je to drastické pro jejich fyzické i duševní zdraví,“ popsala Guardianu Naomi Lothianová, školní referentka pro podporu rodin.

Ti, kteří žijí v domech s vlhkostí a plísní, přicházejí do místních škol s kašlem a infekcemi hrudníku; jiné koušou myši a krysy.

Krysy pokousaly dráty i matku

Dva chlapci této školy žili se svou matkou v provizorním ubytování plném plísní a krys více než rok. Měsíce jim nešla elektřina ani teplá voda, když krysy prokousaly dráty a poškodily bojler. Jejich matku krysy dvakrát pokousaly, tříletý bratříček měl kvůli plísni opakovaně záněty dolních cest dýchacích. Starší chlapec nechodil dva týdny do školy poté, co ho v noci probudily krysy lezoucí mu po hrudi.

Na podlaze a pohovce byl vidět krysí trus a v podlaze a stěnách zůstaly odhalené velké díry, kterými hlodavci prolézali, popsal reportér Guardianu, jehož rodina do bytu pozvala. Umístila je tam radnice sousedního obvodu Southwark.

Nemovitost má soukromého majitele, spravuje ji realitní agentura. Ta stížnosti nájemníků na krysy a plísně ignorovala. Až po několika měsících e-mailů a telefonátů s pomocí referentky Lothianové úřady rodině zajistily stěhování. Sotva podepsaly novou nájemní smlouvu, zavolal jim domácí, že na opuštění jeho nemovitosti mají jen 24 hodin.

Dočasně na deset let

Dočasné ubytování pro mnoho rodin již není dočasné. Z údajů, které deník Guardian získal na základě žádosti o svobodný přístup k informacím, vyplývá, že v Lewishamu ke konci roku 2023 bylo 297 domácností v dočasném ubytování déle než pět let.

Na základní škole Rushey Green v sousedním Catfordu žije většina žáků v sociálním bydlení. Některým měsíce nešlo vytápění, jiní žijí v místnostech sužovaných vlhkostí a prosakující kanalizací. Ředitelka školy Lisa Williamsová uvedla, že u některých žáků se kvůli vlhkosti a plísním objevilo chronické astma, jiné pokousaly myši nebo štěnice.

Úřady navíc nezřídka najdou rodinám v nouzi ubytování dost daleko, třeba i v dalším obvodu. Cesta do školy je tak pro některé velice únavná. Cheryl Powellová (47) byla před dvěma lety poslána do dočasného ubytování ve Woolwichi. Syn Jaheen tak tráví většinu volného času v autobusech – cestou do školy musejí dvakrát přestupovat. „Nemá žádný život. Budím ho v šest ráno a v sedm vyrážíme. Škola začíná až v 8:45,“ řekla. Večeří v autobusu cestou domů, než dojedou domů, chlapec usne.  

„Očekáváme, že naše dočasné bydlení, ať už spravované přímo námi nebo pronajaté od soukromého sektoru, bude řádně udržováno, a omlouváme se rodinám, které jsme v těchto případech zklamali,“ reaguje pro Guardian mluvčí lewishamské radnice. „Rada vykupuje a staví nové sociální domy v této čtvrti a také vynakládá značné a průběžné investice do údržby a zlepšování našeho stávajícího bytového fondu. V našem rozpočtu na rok 2024/25 je na zlepšení vyčleněno přibližně 80 milionů liber (2,4 mld. Kč).“

 

Nezřídka má nezdravé bydlení u malých dětí z chudých rodin následky doslova fatální. Život v dočasném ubytování se za čtyři roky (od 1. dubna 2019 do 31. března 2023) podílel na úmrtí 55 dětí, zjistila inspekce; 42 z nich nebyl ani jeden rok. Osm dní po druhých narozeninách takto zemřel Awaab Ishak v Rochdale u Manchesteru. Koroner uvedl, že „živé a roztomilé“ dítě zabilo dlouhodobé vystavení plísním, psal Guardian.

„Je šokující, že v páté největší ekonomice světa umírají děti kvůli ubytování,“ uvedla Siobhain McDonaghová, předsedkyně nadstranické parlamentní skupiny pro dočasné ubytování. „Radnice jsou pod mimořádným tlakem. Stále jim rostou seznamy rodin bez domova, které čekají na ubytování, a mají stále menší počet bytů, kam je mohou umístit. To znamená, že jsou nuceny ubytovávat lidi v nelidských podmínkách. Některé podmínky, které vidím, jsou nevhodné pro život kohokoli, natož dítěte,“ dodala poslankyně podle Guardianu.

Video  Majitelku bytu dusí plísně: Šéfka družstva je prý nevidí  - Eva Fraňková, Jan Brunclík, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 24. dubna 2024 17:35 )

To se ptáš toho pravého. 😃 😃 😃

krapotkin ( 24. dubna 2024 17:34 )

Oni poci nechtějí. V Ústí v Předlicích už několikrát vyklidili okolí jejich domů a nepořádek je tam znova.

Martin Samec ( 22. dubna 2024 06:01 )

Kašlu na nějakou Anglii tady v Čechách žijou úplně ve stejný špíně a nikdo jim nepomůže

Uživatel_5413502 ( 22. dubna 2024 02:10 )

Zapomněli napsat že toto se týká bílých rodin a bílých děti. Co se týče migrantů, o ty je luxusně postaráno. Vesměs mají své městské byty za velmi levný nájem,které potom prepronajimaji dál za tržní ceny

Martin Štáb ( 21. dubna 2024 21:38 )

Raději k tomu nebudu nic říkat. U nás školství a osnovy už nejsou. Tento režim se snaží přepisovat dějiny. Ano bývalý režim to dělal také. A pane Fialo, v čem ten váš režim je ten pravý bez lží ?

Zobrazit celou diskusi