Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Doněcku zemřel „skutečný Američan“ bojující na straně Putina, tvrdí Rusové

Autor: ČTK, swp - 
19. dubna 2024
21:44

Američan Russell Bentley, který bojoval na ruské straně proti Ukrajině, zahynul v Doněcku, oznámila šéfredaktorka ruské prokremelské televize RT Margarita Simonjanová na sociální síti. Neupřesnila, jak Američan zahynul. Doněck ovládají Rusové již deset let. O Američanově smrti informovali podle ruských médií také jeho někdejší spolubojovníci z Donbasu na východě Ukrajiny, podle kterých byl Američan zabit. Média se zmiňují i o verzi Američanovy manželky, podle které si neznámí ozbrojenci v uniformách jejího muže spletli se špionem.

„Russell Bentley, zvaný Texas, skutečný Američan, skutečně z Texasu, zahynul v Doněcku. Bojoval tam za naše,“ napsala Simonjanová na telegramu a připomněla, že Bentley spolupracoval také s ruským propagandistickým portálem Sputnik.

Před týdnem ruská média psala, že policie v Ruskem okupované části východní Ukrajiny po Bentleym pátrá. Policie v samozvané Doněcké lidové republice, kterou Rusko předloni na podzim anektovalo, uvedla, že se Bentley pohřešuje od 8. dubna. Američan v uplynulých letech bojoval po boku proruských separatistů a šířil kremelskou propagandu. Ruská média o něm psala jako o válečném zpravodaji.

Američanova manželka tvrdila, že jejího muže, když šel pomáhat obětem ostřelování Doněcka, unesli neznámí ozbrojenci v uniformách, kteří jej pokládali za špiona.

„Russella Bentleyho zabili. Je možné, že se tento termín nehodí pro motivy, kterým se řídili ti, co Russella zabili, ale lze souhlasit, že takoví lidé a jejich patroni činí zlo banálním. Je to forma fašismu,“ uvedl prapor Vostok, citovaný mimo jiné ruským internetovým listem Gazeta.ru. I tento list se zmínil o tom, že Američana si mohli příslušníci ruských sil splést se špionem, zadržet ho a odvést k vyšetřovatelům.

Bentley se narodil v roce 1960 v Texasu. V Donbasu byl od roku 2014, kdy se zapojil do bojů proti jednotkám Kyjeva po boku vojsk samozvané Doněcké lidové republiky. Před časem přijal ruské občanství a letos v lednu podle portálu Argumenty i fakty řekl, že do Spojených států by se vrátil „jedině kvůli denacifikaci amerického státu“. Snahou zbavit Ukrajinu údajných nacistů ruský prezident Vladimir Putin v únoru 2022 odůvodnil invazi do sousední země.

Bentley svého času působil jako youtuber, nicméně platforma jeho kanál začátkem roku 2022 zrušila. Časopis Rolling Stone o něm předloni v březnu psal jako o „zarytém texaském levičákovi, ze kterého se stal Putinův propagandista v první linii“.

Video  Gerasimov na Ukrajině: Vyznamenal ruské vojáky za dobytí Avdijivky.  - Ruské ministerstvo obrany
Video se připravuje ...

22:06
2. 5. 2024

Vážení čtenáři, těšíme se na shledanou zase zítra, pro tuto noc se online zpravodajství k dění na Ukrajině odmlčí.

22:01
2. 5. 2024

„Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné,“ tweetuje prezident Petr Pavel. „Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ komentoval falešné webové stránky, jimiž koalice SPOLU paroduje slogan ANO a překrucuje ho na „Rusko, pro tebe všecko“.

21:20
2. 5. 2024

„Vyzýváme naše partnery ze zemí světové většiny, aby projevili ostražitost a nenechali se zatáhnout do další protiruské provokace Kyjeva a Západu, které nejsou zaměřeny na mír, ale na pokračování konfrontace s Ruskem,“ zdůraznila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Rusko se podle ní nehodlá zúčastnit nejen summitu o Ukrajině ve Švýcarsku, ale ani dalších akcí, na kterých by se probíral mírový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a to „ani v případě, že nás pozvou“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa