Občanské sdružení Klub Za starou Prahu je proti návrhu na umístění rozměrných pohyblivých plastik motýlů na obchodní dům Máj v Praze. Podle nich jde o příklad typického kýče. Sdružení to uvedlo v prohlášení na svém facebooku. Developer Amadeus Real, který památkově chráněnou budovu vlastní, nechce před květnovým dokončením rekonstrukce věc komentovat.

Podle klubu odbor památkové péče pražského magistrátu záměr schválil, a to navzdory tomu, že plastiky odmítl Národní památkový ústav. Ředitel odboru Jiří Skalický řekl, že řízení je neveřejné a není ukončené, proto nemůže poskytnout žádné podrobnosti.

Tohle bylo předmětem debaty v České televizi, kde David Černý obhajoval svoji práci a kurátorka umění ve veřejném prostoru v Galerii hlavního města Prahy Foltýnková zase vysvětlovala, proč se památkářům umělecký záměr nelíbí. 

„Je to připomínka 75. výročí založení NATO a vstoupení Česka do NATO a nevidím tam žádné souvislosti s Národní třídou a obchodním domem Máj, který je památkou,“ okomentovala dílo Foltýnková.

Omluva

Umělec David Černý kurátorku několikrát tituloval během diskuze soudružkou a tvrdě své dílo hájil. „Jak může kritizovat něco, co neexistuje? Já jsem k tomu nevydal žádné resumé!“ bránil se. Debata několikrát vygradovala, a když skončila a moderátor Daniel Takáč se loučil s diváky, bylo slyšet, jak kurátorka Davida Černého poslala do patřičných míst. „Jděte do p*dele!“ řekla. On odpověděl: „Vy jděte do p*dele!“

Galerie hlavního města Prahy se ústy ředitelky Magdaleny Juříkové za vulgarismy, které použila po skončení pořadu kurátorka Foltýnová, omluvila divákům i samotnému Černému. Ve stanovisku, ale píše, že umělec kurátorku napadal a choval se k ní neuctivě. „Debata měla po odchodu obou účastníku dohru mimo kamery, kdy emoce vyvrcholily natolik, že padla hrubá slova. Jsme si vědomi, že tento způsob komunikace nepatří do veřejného média, nicméně v atmosféře útoků a nactiutrhání se dá lidsky pochopit. GHMP se tímto omlouvá divákům i umělci,” uvedla ředitelka GHMP. 

Disharmonie

Ředitelka GHMP Juříková dále uvedla, že návrh Davida Černého pro fasádu Máje je pro tuto situaci nadrozměrný a působí svým zoomorfním tvaroslovím disharmonicky vůči čistým liniím postfunkcionalistické budovy obchodního domu i jeho okolí. „GHMP je nově kurátorem veřejného prostoru v Praze, a proto jsou podobné záměry v centru její pozornosti. Na takto klíčových místech by mělo docházet k co nejširšímu konsensu nad zvoleným dílem, a to i v případě, že se jedná o soukromého vlastníka budovy, o jejíž fasádě je řeč. Věříme, že k takové debatě ještě dojde za mnohem klidnější atmosféry,” dodala ve vyjádření.

Video
Video se připravuje ...

Hádka umělce Černého s kurátorkou v ČT o motýlech na Máji: Jděte do p*dele! Vy jděte do p*dele! Česká televize

Fotogalerie
45 fotografií