Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Mohutná exploze na základně v Iráku: Má v tom prsty Izrael? Využívali ji i příznivci Íránu

Autor: ČTK - 
20. dubna 2024
10:36

Iráckou vojenskou základnou asi 50 kilometrů jižně od Bagdádu v noci na dnešek otřásla rozsáhlá exploze, informovaly zahraniční tiskové agentury. Irácká armáda uvedla, že při ní zemřel jeden člověk a dalších osm lidí bylo zraněno. Dodala také, že v době výbuchu v okolí základny nezaznamenala dron ani bojové letadlo. Podle některých spekulací v tisku mohlo jít o letecký úder v době vyhroceného napětí mezi Izraelem a Íránem. Vojenskou základnu, kterou exploze otřásla, totiž využívají i proíránské skupiny.

Spojené státy uvedly, že jejich jednotky neprovedly dnes v Iráku žádný úder. Izrael se k incidentu nevyjádřil a palestinské hnutí Hamás útok odsoudilo jako porušení irácké svrchovanosti, uvedla stanice Al-Džazíra.

Vojenskou základnu Kalsu jižně od Bagdádu využívají takzvané Lidové mobilizační síly (PMF), které sdružují několik desítek militantních skupin, většinou proíránských, a jsou formálně součástí irácké armády. Některé z těchto skupin ale jednají ve velké míře nezávisle. Některé frakce PMF se za současné války Izraele v Pásmu Gazy podílely na raketových a dronových útocích na americké síly v Iráku, v únoru ale s těmito útoky přestaly.

Podle PMF noční výbuch způsobil hmotné škody a zranění. Dodaly, že exploze vyšetřují.

„Spojené státy neprovedly dnes letecké údery v Iráku,“ napsalo nad ránem regionální velitelství amerických ozbrojených sil CENTCOM na síti X.

Noční exploze na irácké vojenské základně se odehrály den po výbuchu na letecké základně v Íránu poblíž města Isfahán, který v pátek některé zdroje připsaly Izraeli a který se obešel bez obětí. Ani k němu se oficiálně nevyjádřil Izrael ani Írán. Z toho někteří usuzují, že tito dva úhlavní nepřátelé se snaží uklidnit napětí v regionu, které vyhrotil Teherán před týdnem rozsáhlým útokem na Izrael. I ten se obešel bez obětí a podle Íránu byl odvetou za zabití 16 lidí včetně íránských důstojníků na jeho konzulátu v Damašku 1. dubna leteckým útokem, který je přičítán Izraeli.

Hamás, jehož je Írán spojencem, dnes exploze na vojenské základně v Iráku důrazně odsoudil a označil je za porušení irácké svrchovanosti. V témže prohlášení také uvedl, že americká vláda je „zodpovědná za eskalaci v regionu“, protože „podporuje nacistickou vyhlazovací válku proti palestinskému lidu v Pásmu Gazy“. Válku Izraele a Hamásu v Pásmu Gazy zapříčinil teroristický útok Hamásu na jižní Izrael z loňského 7. října.

Video  Vojenský analytik Foltýn: Spustí Izrael odvetnou akci?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi